Intro Text (will show in Directory only):

At the end of 2017 we finished up this small job in Mount Eden. This sunny bungalow was already fully developed and renovated so it was hard to believe any more living could be squeezed out of this home for it's growing family.  The challenge in the architect's words were to “Shoe Horn” the last little bit out of the house. And the last bit was the back of the garage on the dark side of the building.

At the end of 2017 we finished up this small job in Mount Eden. This sunny bungalow was already fully developed and renovated so it was hard to believe any more living could be squeezed out of this home for it's growing family.  The challenge in the architect's words were to “Shoe Horn” the last little bit out of the house. And the last bit was the back of the garage on the dark side of the building.

Photo Spot 1

Upload Image

Drag and Drop or Click to Upload Image

To complicate things the garage was partially underground and in an overland flood path. The architect has solved a series of unique problems to create a harmonious result that gives the family some added living and an excellent cinema room. Two walls were pushed out by a metre, with a concrete slab floating just above the existing ground and any potential flooding.  This concrete extension also formed the interior seating giving critical space.

To complicate things the garage was partially underground and in an overland flood path. The architect has solved a series of unique problems to create a harmonious result that gives the family some added living and an excellent cinema room. Two walls were pushed out by a metre, with a concrete slab floating just above the existing ground and any potential flooding.  This concrete extension also formed the interior seating giving critical space.

A clever use of windows, roof lights and small sections of high ceiling has stretched the space up and stolen light. The previous dark space now feels uplifting with the proportions of the windows delivering a wide angle view of the blue sky.  The new light delivered from different directions provides feedback of the time of day and a connection to the outside world.

A clever use of windows, roof lights and small sections of high ceiling has stretched the space up and stolen light. The previous dark space now feels uplifting with the proportions of the windows delivering a wide angle view of the blue sky.  The new light delivered from different directions provides feedback of the time of day and a connection to the outside world.

Photo Spot 2

Upload Image

Drag and Drop or Click to Upload Image

Photo Spot 3

Upload Image

Drag and Drop or Click to Upload Image

A pretty cool space to enjoy, created from nothingness.  Good design always gets the best results, and of course a good builder doesn’t hurt either.

A pretty cool space to enjoy, created from nothingness.  Good design always gets the best results, and of course a good builder doesn’t hurt either.

This article has not been published yet, but it's saved as a draft.
Great work! This article is live.
Your article is in queue to be approved by ArchiPro.

Set Categories

{{blogPost.data.Categories.length}} {{blogPost.data.Categories.length == 1 && 'Category' || 'Categories' }}

Set Published Date

{{blogPost.data.PublishDate * 1000 | date:"mediumDate"}}

Published & Live

Awaiting ArchiPro approval.

Not Published

Published Pending... Not Published

{{ blogPost.data.Activated=='1' && "Item Approved" || "Item requires Approval" }}

{{blogPost.data.Activated=='1' && 'Approved' || 'Not Approved' }}

{{ archipro.changes_saving==0 && "All changes saved." || "Saving changes..." }}

Saved! Saving...

Leave Edit Mode

Finish Editing

Delete Blog

Delete Blog

Enter Edit Mode

Edit Page