Furnishing a 10x10 box

Furnishing a 10x10 box

The interiors of this unique home speak for themselves and are characterised by earthen tones and a dark, warm palette.

Words by Clare Chapman

Clinging to a steep hillside overlooking Wellington’s inner-city suburb of Kilbirnie, the 10x10 house is accessed via two concrete staircases that cover a 7.5-metre ascent to the entry - a cavernous, covered space that sits beneath the main home.

Here, the perfect proportions of this box-like building are consuming. Above, the house is cantilevered out over its foundations to create a habitable platform on what to most, would otherwise appear to be an uninhabitable cliffside.

The box concept was developed as a result of discussions with the client, an architectural home builder, who has a penchant for clean lines and tidy angles, Patchwork Architecture’s Ben Mitchell-Anyon says. “He is a man who likes things just so, and this seemed to be the perfect way to articulate his penchant for perfection.

“Put simply, the house is a 10 metre square box that hangs over the steep site, a design which allowed for maximum floor space without the need to spend additional money on excavation and retaining and instead apply it to the detailing and materials.

“Geometrically, it is a perfect box. Beneath the main living area is the main entrance and covered utilities area, which doubles as a secondary outdoor living space. But it is the rooftop deck that offers what are arguably the best views in the house. Here, we created a ‘bus stop’ structure, which offers protection from Wellington’s winds and allows the space to be used much more frequently than it would otherwise, as well as referencing the road below.”

Elba outdoor furniture is comfortable, close to maintenance-free, and stylish, making the perfect setting for great outdoor moments.
Elba outdoor furniture is comfortable, close to maintenance-free, and stylish, making the perfect setting for great outdoor moments.

Inside, the space - despite its relatively industrial exterior - offers an instant warmth in tone and material. A solid oak floor and ceiling in the main open-plan living and dining area links to blackwood cabinetry in the kitchen. Dark grey, dusky green and deep blue ceramic tiles complete the dark, warm tones. In this public area of the home, floor-to-ceiling joinery opens out to a modest deck - the third of the home’s outdoor living spaces.

The three bedrooms, one with ensuite, and the family bathroom are also on this level, yet despite the structure offering only single level living, due to the variety of outdoor spaces, it feels much more expansive than its simple form initially suggests.

A key part of creating a luxurious haven within the stark angularity of the 10x10 space was furniture - something BoConcept’s Cam Dickey says began in the early design stages by working with the floorplans to create the best layout. 

“Taking inspiration from the materials and abundance of timber in the interiors, we wanted to accentuate the deep green and blue of the tiles in the living room around the fireplace and in the kitchen,” Cam says.

“So this became the starting point and the focus in selecting the dusty green velvet fabric for the sofa - an oversized modular piece, chosen to increase the sense of the space in the room. The colour tone creates a cohesive appeal in the earthen tones of this space. As a corner sofa, it allows for the whole family to sit on it at once, and faces both the fireplace and the views out over the city. Often in smaller spaces, one oversized piece such as this - the Amsterdam sofa - can enhance the sense of space and make it feel larger than it is as well as providing versatility if required because it can be separated into two open-ended sofas.”

Comfort and luxury imbue every detail to make Amsterdam the perfect sofa for a soft and inviting statement in your living room.
Comfort and luxury imbue every detail to make Amsterdam the perfect sofa for a soft and inviting statement in your living room.

Like the sofa, the Loom rug is oversized and together, these two elements offer the feeling of a large, comfortable space. The silver colour and tinsel fabric introduce further tonal hues and an additional textural layer. 

The ceramic Madrid coffee table extends the layering, bringing black into the space with its base along with detailing on its top. Black accents are continued with the Adelaide bar stools that incorporate a wire-like leg structure. “The finer details of the bar stool legs work well in contrast to the timber finishes that preside in this space and nicely juxtapose the custom-made timber table the client crafted himself.”

The addition of the Veneto occasional chair in a tan leather adds to the distinctly earthen feel of the furnishings’ tonal hues to create a distinct warmth in the aesthetics of this space. Outside on the deck off the living area, the palette continues with Elba lounge chairs in grey wicker with black, structured legs and the Elba outdoor table with a high pressure white laminate top.

Combined, the furniture and finishings of this unique interior create a warm, comfortable living area within an unexpected space atop a steep cliffside. 

BoConcept

Our set of beliefs We are not just another furniture store. We are not like everybody else. We have worked with interior design for more than 60 years. At BoConcept, we...

Recommended reading
Done tagging
Full screen
Furnishing a 10x10 box
Furnishing a 10x10 box

Furnishing a 10x10 box

The interiors of this unique home speak for themselves and are characterised by earthen tones and a dark, warm palette.

Words by Clare Chapman

Clinging to a steep hillside overlooking Wellington’s inner-city suburb of Kilbirnie, the 10x10 house is accessed via two concrete staircases that cover a 7.5-metre ascent to the entry - a cavernous, covered space that sits beneath the main home.

Here, the perfect proportions of this box-like building are consuming. Above, the house is cantilevered out over its foundations to create a habitable platform on what to most, would otherwise appear to be an uninhabitable cliffside.

The box concept was developed as a result of discussions with the client, an architectural home builder, who has a penchant for clean lines and tidy angles, Patchwork Architecture’s Ben Mitchell-Anyon says. “He is a man who likes things just so, and this seemed to be the perfect way to articulate his penchant for perfection.

“Put simply, the house is a 10 metre square box that hangs over the steep site, a design which allowed for maximum floor space without the need to spend additional money on excavation and retaining and instead apply it to the detailing and materials.

“Geometrically, it is a perfect box. Beneath the main living area is the main entrance and covered utilities area, which doubles as a secondary outdoor living space. But it is the rooftop deck that offers what are arguably the best views in the house. Here, we created a ‘bus stop’ structure, which offers protection from Wellington’s winds and allows the space to be used much more frequently than it would otherwise, as well as referencing the road below.”

Elba outdoor furniture is comfortable, close to maintenance-free, and stylish, making the perfect setting for great outdoor moments.
Elba outdoor furniture is comfortable, close to maintenance-free, and stylish, making the perfect setting for great outdoor moments.

Inside, the space - despite its relatively industrial exterior - offers an instant warmth in tone and material. A solid oak floor and ceiling in the main open-plan living and dining area links to blackwood cabinetry in the kitchen. Dark grey, dusky green and deep blue ceramic tiles complete the dark, warm tones. In this public area of the home, floor-to-ceiling joinery opens out to a modest deck - the third of the home’s outdoor living spaces.

The three bedrooms, one with ensuite, and the family bathroom are also on this level, yet despite the structure offering only single level living, due to the variety of outdoor spaces, it feels much more expansive than its simple form initially suggests.

A key part of creating a luxurious haven within the stark angularity of the 10x10 space was furniture - something BoConcept’s Cam Dickey says began in the early design stages by working with the floorplans to create the best layout. 

“Taking inspiration from the materials and abundance of timber in the interiors, we wanted to accentuate the deep green and blue of the tiles in the living room around the fireplace and in the kitchen,” Cam says.

“So this became the starting point and the focus in selecting the dusty green velvet fabric for the sofa - an oversized modular piece, chosen to increase the sense of the space in the room. The colour tone creates a cohesive appeal in the earthen tones of this space. As a corner sofa, it allows for the whole family to sit on it at once, and faces both the fireplace and the views out over the city. Often in smaller spaces, one oversized piece such as this - the Amsterdam sofa - can enhance the sense of space and make it feel larger than it is as well as providing versatility if required because it can be separated into two open-ended sofas.”

Comfort and luxury imbue every detail to make Amsterdam the perfect sofa for a soft and inviting statement in your living room.
Comfort and luxury imbue every detail to make Amsterdam the perfect sofa for a soft and inviting statement in your living room.

Like the sofa, the Loom rug is oversized and together, these two elements offer the feeling of a large, comfortable space. The silver colour and tinsel fabric introduce further tonal hues and an additional textural layer. 

The ceramic Madrid coffee table extends the layering, bringing black into the space with its base along with detailing on its top. Black accents are continued with the Adelaide bar stools that incorporate a wire-like leg structure. “The finer details of the bar stool legs work well in contrast to the timber finishes that preside in this space and nicely juxtapose the custom-made timber table the client crafted himself.”

The addition of the Veneto occasional chair in a tan leather adds to the distinctly earthen feel of the furnishings’ tonal hues to create a distinct warmth in the aesthetics of this space. Outside on the deck off the living area, the palette continues with Elba lounge chairs in grey wicker with black, structured legs and the Elba outdoor table with a high pressure white laminate top.

Combined, the furniture and finishings of this unique interior create a warm, comfortable living area within an unexpected space atop a steep cliffside. 

BoConcept

Our set of beliefs We are not just another furniture store. We are not like everybody else. We have worked with interior design for more than 60 years. At BoConcept, we...

Recommended reading
Done tagging
Full screen
Furnishing a 10x10 box

Furnishing a 10x10 box

The interiors of this unique home speak for themselves and are characterised by earthen tones and a dark, warm palette.

Words by Clare Chapman

Clinging to a steep hillside overlooking Wellington’s inner-city suburb of Kilbirnie, the 10x10 house is accessed via two concrete staircases that cover a 7.5-metre ascent to the entry - a cavernous, covered space that sits beneath the main home.

Here, the perfect proportions of this box-like building are consuming. Above, the house is cantilevered out over its foundations to create a habitable platform on what to most, would otherwise appear to be an uninhabitable cliffside.

The box concept was developed as a result of discussions with the client, an architectural home builder, who has a penchant for clean lines and tidy angles, Patchwork Architecture’s Ben Mitchell-Anyon says. “He is a man who likes things just so, and this seemed to be the perfect way to articulate his penchant for perfection.

“Put simply, the house is a 10 metre square box that hangs over the steep site, a design which allowed for maximum floor space without the need to spend additional money on excavation and retaining and instead apply it to the detailing and materials.

“Geometrically, it is a perfect box. Beneath the main living area is the main entrance and covered utilities area, which doubles as a secondary outdoor living space. But it is the rooftop deck that offers what are arguably the best views in the house. Here, we created a ‘bus stop’ structure, which offers protection from Wellington’s winds and allows the space to be used much more frequently than it would otherwise, as well as referencing the road below.”

Elba outdoor furniture is comfortable, close to maintenance-free, and stylish, making the perfect setting for great outdoor moments.
Elba outdoor furniture is comfortable, close to maintenance-free, and stylish, making the perfect setting for great outdoor moments.

Inside, the space - despite its relatively industrial exterior - offers an instant warmth in tone and material. A solid oak floor and ceiling in the main open-plan living and dining area links to blackwood cabinetry in the kitchen. Dark grey, dusky green and deep blue ceramic tiles complete the dark, warm tones. In this public area of the home, floor-to-ceiling joinery opens out to a modest deck - the third of the home’s outdoor living spaces.

The three bedrooms, one with ensuite, and the family bathroom are also on this level, yet despite the structure offering only single level living, due to the variety of outdoor spaces, it feels much more expansive than its simple form initially suggests.

A key part of creating a luxurious haven within the stark angularity of the 10x10 space was furniture - something BoConcept’s Cam Dickey says began in the early design stages by working with the floorplans to create the best layout. 

“Taking inspiration from the materials and abundance of timber in the interiors, we wanted to accentuate the deep green and blue of the tiles in the living room around the fireplace and in the kitchen,” Cam says.

“So this became the starting point and the focus in selecting the dusty green velvet fabric for the sofa - an oversized modular piece, chosen to increase the sense of the space in the room. The colour tone creates a cohesive appeal in the earthen tones of this space. As a corner sofa, it allows for the whole family to sit on it at once, and faces both the fireplace and the views out over the city. Often in smaller spaces, one oversized piece such as this - the Amsterdam sofa - can enhance the sense of space and make it feel larger than it is as well as providing versatility if required because it can be separated into two open-ended sofas.”

Comfort and luxury imbue every detail to make Amsterdam the perfect sofa for a soft and inviting statement in your living room.
Comfort and luxury imbue every detail to make Amsterdam the perfect sofa for a soft and inviting statement in your living room.

Like the sofa, the Loom rug is oversized and together, these two elements offer the feeling of a large, comfortable space. The silver colour and tinsel fabric introduce further tonal hues and an additional textural layer. 

The ceramic Madrid coffee table extends the layering, bringing black into the space with its base along with detailing on its top. Black accents are continued with the Adelaide bar stools that incorporate a wire-like leg structure. “The finer details of the bar stool legs work well in contrast to the timber finishes that preside in this space and nicely juxtapose the custom-made timber table the client crafted himself.”

The addition of the Veneto occasional chair in a tan leather adds to the distinctly earthen feel of the furnishings’ tonal hues to create a distinct warmth in the aesthetics of this space. Outside on the deck off the living area, the palette continues with Elba lounge chairs in grey wicker with black, structured legs and the Elba outdoor table with a high pressure white laminate top.

Combined, the furniture and finishings of this unique interior create a warm, comfortable living area within an unexpected space atop a steep cliffside. 

Get in touch with
BoConcept

Request pricing/info
Visit website
Done tagging
Full screen