Project Story: Solari Architects upgrades their office kitchen

Project Story: Solari Architects upgrades their office kitchen

Solari Architects upgraded their office kitchen using premium Archant products. Watch James Solari talk about the project and the benefits of their Florim Stone countertop.

Words by Archant

They say the kitchen is heart of the home. But what about the heart of an architectural practice? The heart of a bustling business place? The heart of a studio full of creative people?

It’s true, the kitchen is the heart of any people occupied building. Naturally, we enjoy relaxing, chatting, eating and drinking together, so a space that stimulates these actions is none other than the kitchen. And with effective design and a functional use of materials, the kitchen not only becomes the heart of the building, but a space to collaborate with colleagues over a warming cup of coffee.

A model space of these attributes is the Solari Architects kitchen renovation. Seven and a half years ago, James Solari founded a then, small architectural firm. Now, with 20 plus people, Solari Architects, is a well developed and refined architectural practice focussing on multi-residential sector.

 

Based in Wellington, James is passionate, and his team is too. ‘Apartments and townhouses is our thing, we love that space, we have got a team of people that are really passionate about creating good living environments for people and doing that at scale and density’.

e also stated, that ‘we’ve got a team that has grown, and this space here we’ve just moved in two months ago which is a result of the growth we’ve experienced.’

But what is striking about the practice is the correlation between the spaces and the personalities of James and his staff. The openly design layout of the building parallels the approachable nature of James and his team.

Also, a clever attention to detail yet with design a statement, something new and different. We sat down with James to discuss this kitchen renovation, an interesting topic considering this wasn’t a residential kitchen design, but a shared and communal kitchen for the entire practice.

The layout and design have direct impacts to the feel and atmosphere of not only the kitchen but of the entire space.

The kitchen is the hub of Solari Architects practise and of course and ill-designed or poorly functioning layout would be detrimental to its purpose of ‘bringing people together’.

As James stated that the kitchen was all about ‘creating a great space for us to work in as a team’ and how this was a ‘fundamentally important thing for us’.

In this kitchen, the core design, features an open-ended benchtop. Shaped in a U-shape, this brings a range of advantages.

Not only does it partially segment the kitchen space from the rest of the room, but it also doubles as a bar for colleagues to collaborate and eat. And, an underestimated benefit of the U-layout, is the increase in cabinetry and storage space that becomes available. This storage space is somewhat hidden, allowing clients to come and go freely without the need for a rush of tidying.

With this new space, James mentioned that they have a ‘pretty open door here … clients can come in and wander around to see who we are and what we are. They don’t just get stuck in a meeting room over in the corner.

Archant

We are dedicated to inspiring the creators of great design, enabling exceptional interior spaces. Archant searches the world for the leading trends, latest materials,...

Recommended reading
Done tagging
Full screen
Project Story: Solari Architects upgrades their office kitchen
Project Story: Solari Architects upgrades their office kitchen

Project Story: Solari Architects upgrades their office kitchen

Solari Architects upgraded their office kitchen using premium Archant products. Watch James Solari talk about the project and the benefits of their Florim Stone countertop.

Words by Archant

They say the kitchen is heart of the home. But what about the heart of an architectural practice? The heart of a bustling business place? The heart of a studio full of creative people?

It’s true, the kitchen is the heart of any people occupied building. Naturally, we enjoy relaxing, chatting, eating and drinking together, so a space that stimulates these actions is none other than the kitchen. And with effective design and a functional use of materials, the kitchen not only becomes the heart of the building, but a space to collaborate with colleagues over a warming cup of coffee.

A model space of these attributes is the Solari Architects kitchen renovation. Seven and a half years ago, James Solari founded a then, small architectural firm. Now, with 20 plus people, Solari Architects, is a well developed and refined architectural practice focussing on multi-residential sector.

 

Based in Wellington, James is passionate, and his team is too. ‘Apartments and townhouses is our thing, we love that space, we have got a team of people that are really passionate about creating good living environments for people and doing that at scale and density’.

e also stated, that ‘we’ve got a team that has grown, and this space here we’ve just moved in two months ago which is a result of the growth we’ve experienced.’

But what is striking about the practice is the correlation between the spaces and the personalities of James and his staff. The openly design layout of the building parallels the approachable nature of James and his team.

Also, a clever attention to detail yet with design a statement, something new and different. We sat down with James to discuss this kitchen renovation, an interesting topic considering this wasn’t a residential kitchen design, but a shared and communal kitchen for the entire practice.

The layout and design have direct impacts to the feel and atmosphere of not only the kitchen but of the entire space.

The kitchen is the hub of Solari Architects practise and of course and ill-designed or poorly functioning layout would be detrimental to its purpose of ‘bringing people together’.

As James stated that the kitchen was all about ‘creating a great space for us to work in as a team’ and how this was a ‘fundamentally important thing for us’.

In this kitchen, the core design, features an open-ended benchtop. Shaped in a U-shape, this brings a range of advantages.

Not only does it partially segment the kitchen space from the rest of the room, but it also doubles as a bar for colleagues to collaborate and eat. And, an underestimated benefit of the U-layout, is the increase in cabinetry and storage space that becomes available. This storage space is somewhat hidden, allowing clients to come and go freely without the need for a rush of tidying.

With this new space, James mentioned that they have a ‘pretty open door here … clients can come in and wander around to see who we are and what we are. They don’t just get stuck in a meeting room over in the corner.

Archant

We are dedicated to inspiring the creators of great design, enabling exceptional interior spaces. Archant searches the world for the leading trends, latest materials,...

Recommended reading
Done tagging
Full screen
Project Story: Solari Architects upgrades their office kitchen

Project Story: Solari Architects upgrades their office kitchen

Solari Architects upgraded their office kitchen using premium Archant products. Watch James Solari talk about the project and the benefits of their Florim Stone countertop.

Words by Archant

They say the kitchen is heart of the home. But what about the heart of an architectural practice? The heart of a bustling business place? The heart of a studio full of creative people?

It’s true, the kitchen is the heart of any people occupied building. Naturally, we enjoy relaxing, chatting, eating and drinking together, so a space that stimulates these actions is none other than the kitchen. And with effective design and a functional use of materials, the kitchen not only becomes the heart of the building, but a space to collaborate with colleagues over a warming cup of coffee.

A model space of these attributes is the Solari Architects kitchen renovation. Seven and a half years ago, James Solari founded a then, small architectural firm. Now, with 20 plus people, Solari Architects, is a well developed and refined architectural practice focussing on multi-residential sector.

 

Based in Wellington, James is passionate, and his team is too. ‘Apartments and townhouses is our thing, we love that space, we have got a team of people that are really passionate about creating good living environments for people and doing that at scale and density’.

e also stated, that ‘we’ve got a team that has grown, and this space here we’ve just moved in two months ago which is a result of the growth we’ve experienced.’

But what is striking about the practice is the correlation between the spaces and the personalities of James and his staff. The openly design layout of the building parallels the approachable nature of James and his team.

Also, a clever attention to detail yet with design a statement, something new and different. We sat down with James to discuss this kitchen renovation, an interesting topic considering this wasn’t a residential kitchen design, but a shared and communal kitchen for the entire practice.

The layout and design have direct impacts to the feel and atmosphere of not only the kitchen but of the entire space.

The kitchen is the hub of Solari Architects practise and of course and ill-designed or poorly functioning layout would be detrimental to its purpose of ‘bringing people together’.

As James stated that the kitchen was all about ‘creating a great space for us to work in as a team’ and how this was a ‘fundamentally important thing for us’.

In this kitchen, the core design, features an open-ended benchtop. Shaped in a U-shape, this brings a range of advantages.

Not only does it partially segment the kitchen space from the rest of the room, but it also doubles as a bar for colleagues to collaborate and eat. And, an underestimated benefit of the U-layout, is the increase in cabinetry and storage space that becomes available. This storage space is somewhat hidden, allowing clients to come and go freely without the need for a rush of tidying.

With this new space, James mentioned that they have a ‘pretty open door here … clients can come in and wander around to see who we are and what we are. They don’t just get stuck in a meeting room over in the corner.

Get in touch with
Archant

Request pricing/info
Visit website
Done tagging
Full screen