Albany Senior High School

Website

The brief for the project was to design a new 1300 student school that would integrate into the unique qualities of the existing site, whilst also being sufficiently flexible and adaptive to respond to pedagogical developments of the 21st century.

Changing the way we learn:

The school teaching and learning spaces are built around ten Learning Communities, each catering for up to 130 students. The highly open and flexible nature of the school is designed to encourage new methods of learning, both individual and group based. With mobile panels, whiteboards and furniture, spaces of any size can be created to cater for smaller groups.

Within the Learning Communities there are meeting room pods, specialist presentation rooms, resource rooms, communal staff workrooms and food and drinks stations. The specialist classrooms, Science, Art and Technology, are spread throughout the three storey school, between Learning Communities. This ensures strong community interaction between students and staff as they move between spaces and past other Learning Communities.

Education outside the classroom

The provision of flexible spaces continues into the external environment. A large plaza links the teaching block with an existing historic school house, productive gardens and the gymnasium. The outdoor seating is moveable and can be rearranged, reduced or increased to accommodate for the varying spatial requirements of different activities and student capacities.

The plaza incorporates a shade structure, outdoor stage and seating steps that can be used for formal or informal gatherings, assemblies and general ‘break-time’ uses. A rain garden was incorporated into the campus to filter out impurities and clean the storm water runoff from the car park prior to it exiting the school site.

Project Details:

  • Client: Ministry of Education
  • Sector: Education
  • Location: Auckland
  • Discipline: Architecture, Landscape Architecture
  • Status: Completed 2010
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Also from Jasmax

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Albany Senior High School

The brief for the project was to design a new 1300 student school that would integrate into the unique qualities of the existing site, whilst also being sufficiently flexible and adaptive to respond to pedagogical developments of the 21st century.

Changing the way we learn:

The school teaching and learning spaces are built around ten Learning Communities, each catering for up to 130 students. The highly open and flexible nature of the school is designed to encourage new methods of learning, both individual and group based. With mobile panels, whiteboards and furniture, spaces of any size can be created to cater for smaller groups.

Within the Learning Communities there are meeting room pods, specialist presentation rooms, resource rooms, communal staff workrooms and food and drinks stations. The specialist classrooms, Science, Art and Technology, are spread throughout the three storey school, between Learning Communities. This ensures strong community interaction between students and staff as they move between spaces and past other Learning Communities.

Education outside the classroom

The provision of flexible spaces continues into the external environment. A large plaza links the teaching block with an existing historic school house, productive gardens and the gymnasium. The outdoor seating is moveable and can be rearranged, reduced or increased to accommodate for the varying spatial requirements of different activities and student capacities.

The plaza incorporates a shade structure, outdoor stage and seating steps that can be used for formal or informal gatherings, assemblies and general ‘break-time’ uses. A rain garden was incorporated into the campus to filter out impurities and clean the storm water runoff from the car park prior to it exiting the school site.

Project Details:

  • Client: Ministry of Education
  • Sector: Education
  • Location: Auckland
  • Discipline: Architecture, Landscape Architecture
  • Status: Completed 2010
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Also from Jasmax

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Albany Senior High School

The brief for the project was to design a new 1300 student school that would integrate into the unique qualities of the existing site, whilst also being sufficiently flexible and adaptive to respond to pedagogical developments of the 21st century.

Changing the way we learn:

The school teaching and learning spaces are built around ten Learning Communities, each catering for up to 130 students. The highly open and flexible nature of the school is designed to encourage new methods of learning, both individual and group based. With mobile panels, whiteboards and furniture, spaces of any size can be created to cater for smaller groups.

Within the Learning Communities there are meeting room pods, specialist presentation rooms, resource rooms, communal staff workrooms and food and drinks stations. The specialist classrooms, Science, Art and Technology, are spread throughout the three storey school, between Learning Communities. This ensures strong community interaction between students and staff as they move between spaces and past other Learning Communities.

Education outside the classroom

The provision of flexible spaces continues into the external environment. A large plaza links the teaching block with an existing historic school house, productive gardens and the gymnasium. The outdoor seating is moveable and can be rearranged, reduced or increased to accommodate for the varying spatial requirements of different activities and student capacities.

The plaza incorporates a shade structure, outdoor stage and seating steps that can be used for formal or informal gatherings, assemblies and general ‘break-time’ uses. A rain garden was incorporated into the campus to filter out impurities and clean the storm water runoff from the car park prior to it exiting the school site.

Project Details:

  • Client: Ministry of Education
  • Sector: Education
  • Location: Auckland
  • Discipline: Architecture, Landscape Architecture
  • Status: Completed 2010
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Done tagging
Full screen