Britomart Transport Centre

Website

A transport project at the very heart of Auckland's urban regeneration. Through refurbishment, adaptation and a new "Glasshouse", the Britomart Transport Centre paved the way for a vibrant, exciting and world-class Auckland.

Integrated Transport Hub

At 50,000 square metres, Britomart is one of Auckland’s largest completed transport project and is capable of carrying up to 10,500 passengers at peak hour. It is the first underground railway station in New Zealand and the only underground diesel station in the world. In addition to the transport interchange, development in the area included restoration of adjoining heritage buildings and the improvement of the surrounding area into vibrant public spaces.

Design Identity

The architectural design of the station incorporates elements of Auckland’s history and culture. All designs are rendered in colours, materials, symbols and textures that bear a strong, yet subtle, Auckland identity.

Streams of light flood into the underground concourse through eleven skylights running its length. These represent Auckland’s many volcanoes and offer visitors underground sky views, while pedestrians above can view the station activity below. Sculpted stainless steel trees by artist Michael Parekowhai and basalt waterfalls within the station make further reference to Auckland’s landforms and geology. Local basalt rock also features in the station, in the polished aggregate on the platforms and cladding on a water wall. Stainless steel mesh lines the station’s walls and ceiling and is reminiscent of Maori woven flax patterns or tukutuku.

Adaptive Reuse   

The Chief Post Office, designed in 1909 in an Imperial Baroque style, is a Category C1 building, a historic building of regional and national significance. The Britomart Transport Centre presented the opportunity to adapt it in a meaningful way and re-establish it as a building with a use that befits its stature. The ground floor is once again a significant public space – the grand “reception room” of the city.

Project Details:

  • Client: Auckland Council
  • Sector: Transport
  • Location: Auckland
  • Discipline: Architecture, Urban Design
  • Status: Completed 2003
  • Size: 50,000 sqm
  • Design Collaborators: Mario Madayag
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Also from Jasmax

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Britomart Transport Centre

A transport project at the very heart of Auckland's urban regeneration. Through refurbishment, adaptation and a new "Glasshouse", the Britomart Transport Centre paved the way for a vibrant, exciting and world-class Auckland.

Integrated Transport Hub

At 50,000 square metres, Britomart is one of Auckland’s largest completed transport project and is capable of carrying up to 10,500 passengers at peak hour. It is the first underground railway station in New Zealand and the only underground diesel station in the world. In addition to the transport interchange, development in the area included restoration of adjoining heritage buildings and the improvement of the surrounding area into vibrant public spaces.

Design Identity

The architectural design of the station incorporates elements of Auckland’s history and culture. All designs are rendered in colours, materials, symbols and textures that bear a strong, yet subtle, Auckland identity.

Streams of light flood into the underground concourse through eleven skylights running its length. These represent Auckland’s many volcanoes and offer visitors underground sky views, while pedestrians above can view the station activity below. Sculpted stainless steel trees by artist Michael Parekowhai and basalt waterfalls within the station make further reference to Auckland’s landforms and geology. Local basalt rock also features in the station, in the polished aggregate on the platforms and cladding on a water wall. Stainless steel mesh lines the station’s walls and ceiling and is reminiscent of Maori woven flax patterns or tukutuku.

Adaptive Reuse   

The Chief Post Office, designed in 1909 in an Imperial Baroque style, is a Category C1 building, a historic building of regional and national significance. The Britomart Transport Centre presented the opportunity to adapt it in a meaningful way and re-establish it as a building with a use that befits its stature. The ground floor is once again a significant public space – the grand “reception room” of the city.

Project Details:

  • Client: Auckland Council
  • Sector: Transport
  • Location: Auckland
  • Discipline: Architecture, Urban Design
  • Status: Completed 2003
  • Size: 50,000 sqm
  • Design Collaborators: Mario Madayag
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Also from Jasmax

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Britomart Transport Centre

A transport project at the very heart of Auckland's urban regeneration. Through refurbishment, adaptation and a new "Glasshouse", the Britomart Transport Centre paved the way for a vibrant, exciting and world-class Auckland.

Integrated Transport Hub

At 50,000 square metres, Britomart is one of Auckland’s largest completed transport project and is capable of carrying up to 10,500 passengers at peak hour. It is the first underground railway station in New Zealand and the only underground diesel station in the world. In addition to the transport interchange, development in the area included restoration of adjoining heritage buildings and the improvement of the surrounding area into vibrant public spaces.

Design Identity

The architectural design of the station incorporates elements of Auckland’s history and culture. All designs are rendered in colours, materials, symbols and textures that bear a strong, yet subtle, Auckland identity.

Streams of light flood into the underground concourse through eleven skylights running its length. These represent Auckland’s many volcanoes and offer visitors underground sky views, while pedestrians above can view the station activity below. Sculpted stainless steel trees by artist Michael Parekowhai and basalt waterfalls within the station make further reference to Auckland’s landforms and geology. Local basalt rock also features in the station, in the polished aggregate on the platforms and cladding on a water wall. Stainless steel mesh lines the station’s walls and ceiling and is reminiscent of Maori woven flax patterns or tukutuku.

Adaptive Reuse   

The Chief Post Office, designed in 1909 in an Imperial Baroque style, is a Category C1 building, a historic building of regional and national significance. The Britomart Transport Centre presented the opportunity to adapt it in a meaningful way and re-establish it as a building with a use that befits its stature. The ground floor is once again a significant public space – the grand “reception room” of the city.

Project Details:

  • Client: Auckland Council
  • Sector: Transport
  • Location: Auckland
  • Discipline: Architecture, Urban Design
  • Status: Completed 2003
  • Size: 50,000 sqm
  • Design Collaborators: Mario Madayag
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Done tagging
Full screen