Cliffs House

Website

Client Objectives

The client wanted a contemporary home with extensive outdoor living areas that maximised the views from his site.

Site Context

The site on the Nelson Port Hills is steeply sloping to the northwest. Its length is oriented so that rooms in a house built along the contour will naturally face the views. Some of the site is restricted from building due to geotechnical reasons.

Outdoor spaces on such hillside sites need to provide some protection from wind.

Design Response

The design concept for this house is an elongated building form that is layered and stepped.

At the northern end the living area is the main level while the master bedroom is half a level higher and the other bedrooms and office are stepped down from this with the garage beneath these.

Contemporary layered designs have the potential for living spaces that lack spatial quality. We have made a point of exploring what can be done in these spaces to increase spatial and light quality. A 3.6m stud height was used for the main living/dining/kitchen area with windows that generally run from the floor to the soffit. This, together with the glazing details allows the interior space to expand unconstrained towards the uninterrupted views to Tasman Bay and the western ranges.

The floor level of the night/TV area steps-up on the eastern side of the house, which lowers the relative ceiling level, thus creating a space for more intimate living. However, one is not shut away from the view here as one can still look over the other living spaces to the views to the northwest.

Outdoor living spaces have been created across the seaward side of the house where a there is a large terrace with shelter over, and to the rear a courtyard opens from the dining space where an outdoor dining space is sheltered from wind. Again, one is not shut away from the view as one can still look through the house.

The overhang of the roof for the northern terrace helps moderate the amount of solar gain the house receives. The large overhang is positioned to avoid the heat build-up starting too early in the day. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Jerram Tocker Barron Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Cliffs House

Client Objectives

The client wanted a contemporary home with extensive outdoor living areas that maximised the views from his site.

Site Context

The site on the Nelson Port Hills is steeply sloping to the northwest. Its length is oriented so that rooms in a house built along the contour will naturally face the views. Some of the site is restricted from building due to geotechnical reasons.

Outdoor spaces on such hillside sites need to provide some protection from wind.

Design Response

The design concept for this house is an elongated building form that is layered and stepped.

At the northern end the living area is the main level while the master bedroom is half a level higher and the other bedrooms and office are stepped down from this with the garage beneath these.

Contemporary layered designs have the potential for living spaces that lack spatial quality. We have made a point of exploring what can be done in these spaces to increase spatial and light quality. A 3.6m stud height was used for the main living/dining/kitchen area with windows that generally run from the floor to the soffit. This, together with the glazing details allows the interior space to expand unconstrained towards the uninterrupted views to Tasman Bay and the western ranges.

The floor level of the night/TV area steps-up on the eastern side of the house, which lowers the relative ceiling level, thus creating a space for more intimate living. However, one is not shut away from the view here as one can still look over the other living spaces to the views to the northwest.

Outdoor living spaces have been created across the seaward side of the house where a there is a large terrace with shelter over, and to the rear a courtyard opens from the dining space where an outdoor dining space is sheltered from wind. Again, one is not shut away from the view as one can still look through the house.

The overhang of the roof for the northern terrace helps moderate the amount of solar gain the house receives. The large overhang is positioned to avoid the heat build-up starting too early in the day. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Jerram Tocker Barron Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Cliffs House

Client Objectives

The client wanted a contemporary home with extensive outdoor living areas that maximised the views from his site.

Site Context

The site on the Nelson Port Hills is steeply sloping to the northwest. Its length is oriented so that rooms in a house built along the contour will naturally face the views. Some of the site is restricted from building due to geotechnical reasons.

Outdoor spaces on such hillside sites need to provide some protection from wind.

Design Response

The design concept for this house is an elongated building form that is layered and stepped.

At the northern end the living area is the main level while the master bedroom is half a level higher and the other bedrooms and office are stepped down from this with the garage beneath these.

Contemporary layered designs have the potential for living spaces that lack spatial quality. We have made a point of exploring what can be done in these spaces to increase spatial and light quality. A 3.6m stud height was used for the main living/dining/kitchen area with windows that generally run from the floor to the soffit. This, together with the glazing details allows the interior space to expand unconstrained towards the uninterrupted views to Tasman Bay and the western ranges.

The floor level of the night/TV area steps-up on the eastern side of the house, which lowers the relative ceiling level, thus creating a space for more intimate living. However, one is not shut away from the view here as one can still look over the other living spaces to the views to the northwest.

Outdoor living spaces have been created across the seaward side of the house where a there is a large terrace with shelter over, and to the rear a courtyard opens from the dining space where an outdoor dining space is sheltered from wind. Again, one is not shut away from the view as one can still look through the house.

The overhang of the roof for the northern terrace helps moderate the amount of solar gain the house receives. The large overhang is positioned to avoid the heat build-up starting too early in the day. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen