Coxes Bay House - Steven Lloyd Architecture | ArchiPro

Coxes Bay House

Website

Conceived as a series of internal rooms alternating with external courtyard gardens around a central gallery, the building counters the traditional front and back aspect of the long narrow sites of inner suburban Auckland.

Off the form site walls ground the building into the sloping site embankment and define all the landscaped walls, pool, and courtyards. Concrete cantilevered floors and walls enclose the interior living and utility spaces. The exposed ply formed surfaces inform the buildings construction process and provide its geologic patina.

Above this massing a totara clad upper level is lifted over the stair tower. With views across the upper Waitemata Harbour this floor contains private bedrooms and library. Timbered ceilings line the sawtooth roof where upper level windows serve convection ventilation and cooling for the passively heated residence.

Photography by Colleen Tunnicliff 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Steven Lloyd Architecture

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Coxes Bay House

Conceived as a series of internal rooms alternating with external courtyard gardens around a central gallery, the building counters the traditional front and back aspect of the long narrow sites of inner suburban Auckland.

Off the form site walls ground the building into the sloping site embankment and define all the landscaped walls, pool, and courtyards. Concrete cantilevered floors and walls enclose the interior living and utility spaces. The exposed ply formed surfaces inform the buildings construction process and provide its geologic patina.

Above this massing a totara clad upper level is lifted over the stair tower. With views across the upper Waitemata Harbour this floor contains private bedrooms and library. Timbered ceilings line the sawtooth roof where upper level windows serve convection ventilation and cooling for the passively heated residence.

Photography by Colleen Tunnicliff 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Steven Lloyd Architecture

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Coxes Bay House

Conceived as a series of internal rooms alternating with external courtyard gardens around a central gallery, the building counters the traditional front and back aspect of the long narrow sites of inner suburban Auckland.

Off the form site walls ground the building into the sloping site embankment and define all the landscaped walls, pool, and courtyards. Concrete cantilevered floors and walls enclose the interior living and utility spaces. The exposed ply formed surfaces inform the buildings construction process and provide its geologic patina.

Above this massing a totara clad upper level is lifted over the stair tower. With views across the upper Waitemata Harbour this floor contains private bedrooms and library. Timbered ceilings line the sawtooth roof where upper level windows serve convection ventilation and cooling for the passively heated residence.

Photography by Colleen Tunnicliff 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Also from Steven Lloyd Architecture

Done tagging