Desmond St - Matz Architects | ArchiPro

Desmond St

Website

Completed in 2003, the original house also designed by Matz Architects was heavily damaged within the northern end during the Christchurch earthquakes. Approached by the new owners, Matz Architects were engaged to rework the architecture to better suit their family lifestyle, with a focus on connecting the kitchen, dining & living spaces with the northern courtyard.  

To signal a new beginning, Matz Architects proposed a new gabled pavilion, clad in black stained cedar to contrast with the existing in form and materiality, but tie in through scale. An open glazed entry space slices between the two forms, connecting both wings visually and programmatically. 

The interior of the pavilion, although small in plan allows a much greater sense of volumn via the racked ceilings and glazing to the north façade, allowing the courtyard to extend into the house. 
A louvered structure extends into the courtyard providing a reduction in solar gain when required, and a physical connection between the exterior and the built form.   

Photography: Virginia Woolf
 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Matz Architects

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Desmond St

Completed in 2003, the original house also designed by Matz Architects was heavily damaged within the northern end during the Christchurch earthquakes. Approached by the new owners, Matz Architects were engaged to rework the architecture to better suit their family lifestyle, with a focus on connecting the kitchen, dining & living spaces with the northern courtyard.  

To signal a new beginning, Matz Architects proposed a new gabled pavilion, clad in black stained cedar to contrast with the existing in form and materiality, but tie in through scale. An open glazed entry space slices between the two forms, connecting both wings visually and programmatically. 

The interior of the pavilion, although small in plan allows a much greater sense of volumn via the racked ceilings and glazing to the north façade, allowing the courtyard to extend into the house. 
A louvered structure extends into the courtyard providing a reduction in solar gain when required, and a physical connection between the exterior and the built form.   

Photography: Virginia Woolf
 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Matz Architects

Done tagging
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Desmond St

Completed in 2003, the original house also designed by Matz Architects was heavily damaged within the northern end during the Christchurch earthquakes. Approached by the new owners, Matz Architects were engaged to rework the architecture to better suit their family lifestyle, with a focus on connecting the kitchen, dining & living spaces with the northern courtyard.  

To signal a new beginning, Matz Architects proposed a new gabled pavilion, clad in black stained cedar to contrast with the existing in form and materiality, but tie in through scale. An open glazed entry space slices between the two forms, connecting both wings visually and programmatically. 

The interior of the pavilion, although small in plan allows a much greater sense of volumn via the racked ceilings and glazing to the north façade, allowing the courtyard to extend into the house. 
A louvered structure extends into the courtyard providing a reduction in solar gain when required, and a physical connection between the exterior and the built form.   

Photography: Virginia Woolf
 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging