Evill House

Website

Tim and Pauline Evill, Mapua, Nelson, 2011.

This house at Twisted Pine is set on four hectares of undulating land on a promontory near Mapua in the tidal waters of the Waimea Inlet near Nelson.

The land was covered for many years in tall pine trees, which were cleared to open the site to the water and views. The pine timber was milled and forms the basis of the house itself, meaning that the house’s fabric is literally from the land upon which it sits. Making the most of their impressively large spans, the massive timber beams and columns crafted from these 80-year-old pines were arranged in three long, low wings around a central courtyard. The external face of each wing reveals views out over the tidal estuary, a slowly changing landscape of silvery water that flows in at high tide and slowly ebbs away.

The central wing contains living and kitchen and dining spaces with whitewashed timber ceilings, teak floorboards over a heated slab and wide opening doors to either side. The two remaining wings cater for sleeping and working.

A key driver of the design was the need to create a house airy enough to avoid the baking summer heat of Nelson and yet well insulated from the icy winter blasts. High-level clerestory windows allow summer ventilation across each wing, and in winter a large central fireplace anchors the living room and creates a cosy retreat from the weather.

Photography: Paul McCredie.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Studio Pacific Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Evill House

Tim and Pauline Evill, Mapua, Nelson, 2011.

This house at Twisted Pine is set on four hectares of undulating land on a promontory near Mapua in the tidal waters of the Waimea Inlet near Nelson.

The land was covered for many years in tall pine trees, which were cleared to open the site to the water and views. The pine timber was milled and forms the basis of the house itself, meaning that the house’s fabric is literally from the land upon which it sits. Making the most of their impressively large spans, the massive timber beams and columns crafted from these 80-year-old pines were arranged in three long, low wings around a central courtyard. The external face of each wing reveals views out over the tidal estuary, a slowly changing landscape of silvery water that flows in at high tide and slowly ebbs away.

The central wing contains living and kitchen and dining spaces with whitewashed timber ceilings, teak floorboards over a heated slab and wide opening doors to either side. The two remaining wings cater for sleeping and working.

A key driver of the design was the need to create a house airy enough to avoid the baking summer heat of Nelson and yet well insulated from the icy winter blasts. High-level clerestory windows allow summer ventilation across each wing, and in winter a large central fireplace anchors the living room and creates a cosy retreat from the weather.

Photography: Paul McCredie.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Studio Pacific Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Evill House

Tim and Pauline Evill, Mapua, Nelson, 2011.

This house at Twisted Pine is set on four hectares of undulating land on a promontory near Mapua in the tidal waters of the Waimea Inlet near Nelson.

The land was covered for many years in tall pine trees, which were cleared to open the site to the water and views. The pine timber was milled and forms the basis of the house itself, meaning that the house’s fabric is literally from the land upon which it sits. Making the most of their impressively large spans, the massive timber beams and columns crafted from these 80-year-old pines were arranged in three long, low wings around a central courtyard. The external face of each wing reveals views out over the tidal estuary, a slowly changing landscape of silvery water that flows in at high tide and slowly ebbs away.

The central wing contains living and kitchen and dining spaces with whitewashed timber ceilings, teak floorboards over a heated slab and wide opening doors to either side. The two remaining wings cater for sleeping and working.

A key driver of the design was the need to create a house airy enough to avoid the baking summer heat of Nelson and yet well insulated from the icy winter blasts. High-level clerestory windows allow summer ventilation across each wing, and in winter a large central fireplace anchors the living room and creates a cosy retreat from the weather.

Photography: Paul McCredie.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen