Kerikeri Passive Solar House

Website

Two bedroom retirement house and separate garage are designed for optimised passive solar gain with a fully glazed northern elevation, privacy from surrounding neighbours, view and economy of budget. The main feature view of the house is a reinstated wetland which collects and cleans storm water run-off, this determined the location and passive solar orientation of the house.

Insulated ground polished and exposed aggregate concrete floors capture and store the suns radiant energy. Bathrooms, storage and entry are located on the south side of the house, freeing up the northern aspect for solar gain. The north and south elevations are designed around two key principles, optimised solar gain and natural ventilation. Locations of windows allow cool air to enter the house during summer and then exit via stack effect through top light windows. This keeps the house cool and comfortable during warmer months.

 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Plans
Contact details

Professionals used on this project

Also from Solarei Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Kerikeri Passive Solar House

Two bedroom retirement house and separate garage are designed for optimised passive solar gain with a fully glazed northern elevation, privacy from surrounding neighbours, view and economy of budget. The main feature view of the house is a reinstated wetland which collects and cleans storm water run-off, this determined the location and passive solar orientation of the house.

Insulated ground polished and exposed aggregate concrete floors capture and store the suns radiant energy. Bathrooms, storage and entry are located on the south side of the house, freeing up the northern aspect for solar gain. The north and south elevations are designed around two key principles, optimised solar gain and natural ventilation. Locations of windows allow cool air to enter the house during summer and then exit via stack effect through top light windows. This keeps the house cool and comfortable during warmer months.

 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Plans
Contact details

Professionals used on this project

Also from Solarei Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Kerikeri Passive Solar House

Two bedroom retirement house and separate garage are designed for optimised passive solar gain with a fully glazed northern elevation, privacy from surrounding neighbours, view and economy of budget. The main feature view of the house is a reinstated wetland which collects and cleans storm water run-off, this determined the location and passive solar orientation of the house.

Insulated ground polished and exposed aggregate concrete floors capture and store the suns radiant energy. Bathrooms, storage and entry are located on the south side of the house, freeing up the northern aspect for solar gain. The north and south elevations are designed around two key principles, optimised solar gain and natural ventilation. Locations of windows allow cool air to enter the house during summer and then exit via stack effect through top light windows. This keeps the house cool and comfortable during warmer months.

 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Plans
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen