Kōhatu Lodge

Website

Located on a challenging site with highway noise to the North, as well as trying to achieve a desirable outlook for entertaining and achieving views to the South West, this home is the height of social sophistication. Designed to cater for casual and formal entertaining, the stone entry leads through to the formal Dining Room, which then steps down to Lounge with views to the South across Pukekohe.

This six bedroom home is complete with two ensuites - a grand Master Suite complete with walk-in Robe and vanity Dressing Room for the owners - and for guests, a pared version of the Master to cater to international lodgers on short-term stays. The clever arrangement of the floor plan allows Kitchen and informal Dining spaces to be bathed in the morning sun, while family living opens to the sheltered northern outdoor area.

Further entertainment value is established through a Billiards Room, replete with a Sports Bar that opens out onto a Western Deck donned with luxury Spa Pool. This space is host to a secluded panoramic view over the surrounding countryside to the South West toward Pukekohe.

An extensive collection of classic cars is housed away in Garaging, with doors staggered on the exterior to break the viewpoint into less imposing components.

The whole building is lowered into the ground - well below the road with a rock garden precipice - to create a clever natural noise barrier, to mitigate the effects of heavy traffic, while still enjoying a sunny aspect, allowing the opportunity for unrestricted flow from Kitchen and Living spaces to a Family entertaining area with a covered alfresco Dining 'Room' and bespoke barbecue-cum-open fire.

  • Design Team: Jann Hurley
  • Builder: Van der Putten Construction
  • Kitchen: Carlielle Kitchens  
  • Pukekohe East
  • Built 2007  
  • Photos by Jann Hurley & Doug McMiken  
  • 490m2
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Hurley Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Kōhatu Lodge

Located on a challenging site with highway noise to the North, as well as trying to achieve a desirable outlook for entertaining and achieving views to the South West, this home is the height of social sophistication. Designed to cater for casual and formal entertaining, the stone entry leads through to the formal Dining Room, which then steps down to Lounge with views to the South across Pukekohe.

This six bedroom home is complete with two ensuites - a grand Master Suite complete with walk-in Robe and vanity Dressing Room for the owners - and for guests, a pared version of the Master to cater to international lodgers on short-term stays. The clever arrangement of the floor plan allows Kitchen and informal Dining spaces to be bathed in the morning sun, while family living opens to the sheltered northern outdoor area.

Further entertainment value is established through a Billiards Room, replete with a Sports Bar that opens out onto a Western Deck donned with luxury Spa Pool. This space is host to a secluded panoramic view over the surrounding countryside to the South West toward Pukekohe.

An extensive collection of classic cars is housed away in Garaging, with doors staggered on the exterior to break the viewpoint into less imposing components.

The whole building is lowered into the ground - well below the road with a rock garden precipice - to create a clever natural noise barrier, to mitigate the effects of heavy traffic, while still enjoying a sunny aspect, allowing the opportunity for unrestricted flow from Kitchen and Living spaces to a Family entertaining area with a covered alfresco Dining 'Room' and bespoke barbecue-cum-open fire.

  • Design Team: Jann Hurley
  • Builder: Van der Putten Construction
  • Kitchen: Carlielle Kitchens  
  • Pukekohe East
  • Built 2007  
  • Photos by Jann Hurley & Doug McMiken  
  • 490m2
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Hurley Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Kōhatu Lodge

Located on a challenging site with highway noise to the North, as well as trying to achieve a desirable outlook for entertaining and achieving views to the South West, this home is the height of social sophistication. Designed to cater for casual and formal entertaining, the stone entry leads through to the formal Dining Room, which then steps down to Lounge with views to the South across Pukekohe.

This six bedroom home is complete with two ensuites - a grand Master Suite complete with walk-in Robe and vanity Dressing Room for the owners - and for guests, a pared version of the Master to cater to international lodgers on short-term stays. The clever arrangement of the floor plan allows Kitchen and informal Dining spaces to be bathed in the morning sun, while family living opens to the sheltered northern outdoor area.

Further entertainment value is established through a Billiards Room, replete with a Sports Bar that opens out onto a Western Deck donned with luxury Spa Pool. This space is host to a secluded panoramic view over the surrounding countryside to the South West toward Pukekohe.

An extensive collection of classic cars is housed away in Garaging, with doors staggered on the exterior to break the viewpoint into less imposing components.

The whole building is lowered into the ground - well below the road with a rock garden precipice - to create a clever natural noise barrier, to mitigate the effects of heavy traffic, while still enjoying a sunny aspect, allowing the opportunity for unrestricted flow from Kitchen and Living spaces to a Family entertaining area with a covered alfresco Dining 'Room' and bespoke barbecue-cum-open fire.

  • Design Team: Jann Hurley
  • Builder: Van der Putten Construction
  • Kitchen: Carlielle Kitchens  
  • Pukekohe East
  • Built 2007  
  • Photos by Jann Hurley & Doug McMiken  
  • 490m2
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen