Matipo St

Website

The client purchased a 1400m2 site close to the University and Westfield Mall and wanted to maximise the use of the site and create student accommodation to help alleviate the shortage in the wake of the Christchurch earthquake .

Together we explored many options to ensure the most efficient spatial, circulation and passive solar design. The final scheme was to divide the accommodation into eight townhouses with five ensuite bedrooms in each. Each townhouse would have a large shared living and dining area and a double sized kitchen all accessing a private northern courtyard.

Sustainability and low energy use were at the forefront of all decisions which culminated in the development being 
New Zealand’s first 8 Homestar rated multi-unit development and winning an ADNZ mutli-unit residential award.

To make the best use of space, due to the large amount of tenants, some cleaver space saving solutions needed to be used. These include custom designed and built covered hanging bike racks, built in beds that stow away to create desks and no wasted space in the floor plan. This space saving is evident with five bedrooms, five ensuites and generous living areas all fitting into just 135m2.

The health and comfort of the tenants was ensured with thermal modelling being used to determine the most efficient window placements. Energy use is minimised by a combination of systems including careful construction to eliminate thermal bridging, passive thermal solar gain and thicker concrete slabs providing heat sinks, LED lights throughout, heat pump fixed at 22 degrees with cooling disabled and low energy use appliances. Passive ventilation was used with the help of an electric opening skylight on a sensor over the light well of the stairs. This skylight ventilates the building using stack effect. All mechanical ventilation is wired with sensors to come on at required times. The maximum amount of insulation was installed in all locations including interior walls, as well as PIR insulation to the foundation perimeter.

Water heating energy use is minimised with the use of ultra low flow, 3.1 litre per minute, showerheads and a shower waste water heat exchanger. The heat exchanger works by extracting heat left in the waste water and transferring it to the shower head water feed.

The structure is timber frame with 50mm AAC panel, chosen for its lightweight characteristics and therefore less foundation requirements for the low bearing capacity soil. This cladding is hung off the frames and is not sitting on any foundation to allow it to move independently from the structure with minimal cracking in the event of an earthquake. Likewise, a lightweight roofing material is used, with a profile to accentuate the straight gable to gable forms of the roof. Cedar features where introduced to add some warmth to the exterior while also cladding the northern sun shades.

Durable landscaping construction was worked around the existing trees onsite. Further planting is a combination of fruit bearing trees, shrubs and oak trees to provide shading in the summer. Space for communal vegetable gardens was also provided to the tenants.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Coll architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Matipo St

The client purchased a 1400m2 site close to the University and Westfield Mall and wanted to maximise the use of the site and create student accommodation to help alleviate the shortage in the wake of the Christchurch earthquake .

Together we explored many options to ensure the most efficient spatial, circulation and passive solar design. The final scheme was to divide the accommodation into eight townhouses with five ensuite bedrooms in each. Each townhouse would have a large shared living and dining area and a double sized kitchen all accessing a private northern courtyard.

Sustainability and low energy use were at the forefront of all decisions which culminated in the development being 
New Zealand’s first 8 Homestar rated multi-unit development and winning an ADNZ mutli-unit residential award.

To make the best use of space, due to the large amount of tenants, some cleaver space saving solutions needed to be used. These include custom designed and built covered hanging bike racks, built in beds that stow away to create desks and no wasted space in the floor plan. This space saving is evident with five bedrooms, five ensuites and generous living areas all fitting into just 135m2.

The health and comfort of the tenants was ensured with thermal modelling being used to determine the most efficient window placements. Energy use is minimised by a combination of systems including careful construction to eliminate thermal bridging, passive thermal solar gain and thicker concrete slabs providing heat sinks, LED lights throughout, heat pump fixed at 22 degrees with cooling disabled and low energy use appliances. Passive ventilation was used with the help of an electric opening skylight on a sensor over the light well of the stairs. This skylight ventilates the building using stack effect. All mechanical ventilation is wired with sensors to come on at required times. The maximum amount of insulation was installed in all locations including interior walls, as well as PIR insulation to the foundation perimeter.

Water heating energy use is minimised with the use of ultra low flow, 3.1 litre per minute, showerheads and a shower waste water heat exchanger. The heat exchanger works by extracting heat left in the waste water and transferring it to the shower head water feed.

The structure is timber frame with 50mm AAC panel, chosen for its lightweight characteristics and therefore less foundation requirements for the low bearing capacity soil. This cladding is hung off the frames and is not sitting on any foundation to allow it to move independently from the structure with minimal cracking in the event of an earthquake. Likewise, a lightweight roofing material is used, with a profile to accentuate the straight gable to gable forms of the roof. Cedar features where introduced to add some warmth to the exterior while also cladding the northern sun shades.

Durable landscaping construction was worked around the existing trees onsite. Further planting is a combination of fruit bearing trees, shrubs and oak trees to provide shading in the summer. Space for communal vegetable gardens was also provided to the tenants.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Coll architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Matipo St

The client purchased a 1400m2 site close to the University and Westfield Mall and wanted to maximise the use of the site and create student accommodation to help alleviate the shortage in the wake of the Christchurch earthquake .

Together we explored many options to ensure the most efficient spatial, circulation and passive solar design. The final scheme was to divide the accommodation into eight townhouses with five ensuite bedrooms in each. Each townhouse would have a large shared living and dining area and a double sized kitchen all accessing a private northern courtyard.

Sustainability and low energy use were at the forefront of all decisions which culminated in the development being 
New Zealand’s first 8 Homestar rated multi-unit development and winning an ADNZ mutli-unit residential award.

To make the best use of space, due to the large amount of tenants, some cleaver space saving solutions needed to be used. These include custom designed and built covered hanging bike racks, built in beds that stow away to create desks and no wasted space in the floor plan. This space saving is evident with five bedrooms, five ensuites and generous living areas all fitting into just 135m2.

The health and comfort of the tenants was ensured with thermal modelling being used to determine the most efficient window placements. Energy use is minimised by a combination of systems including careful construction to eliminate thermal bridging, passive thermal solar gain and thicker concrete slabs providing heat sinks, LED lights throughout, heat pump fixed at 22 degrees with cooling disabled and low energy use appliances. Passive ventilation was used with the help of an electric opening skylight on a sensor over the light well of the stairs. This skylight ventilates the building using stack effect. All mechanical ventilation is wired with sensors to come on at required times. The maximum amount of insulation was installed in all locations including interior walls, as well as PIR insulation to the foundation perimeter.

Water heating energy use is minimised with the use of ultra low flow, 3.1 litre per minute, showerheads and a shower waste water heat exchanger. The heat exchanger works by extracting heat left in the waste water and transferring it to the shower head water feed.

The structure is timber frame with 50mm AAC panel, chosen for its lightweight characteristics and therefore less foundation requirements for the low bearing capacity soil. This cladding is hung off the frames and is not sitting on any foundation to allow it to move independently from the structure with minimal cracking in the event of an earthquake. Likewise, a lightweight roofing material is used, with a profile to accentuate the straight gable to gable forms of the roof. Cedar features where introduced to add some warmth to the exterior while also cladding the northern sun shades.

Durable landscaping construction was worked around the existing trees onsite. Further planting is a combination of fruit bearing trees, shrubs and oak trees to provide shading in the summer. Space for communal vegetable gardens was also provided to the tenants.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen