National Aquatic Centre

Website

The Owen G Glenn National Aquatic Centre as part of the AUT Millennium Institute of Sport was envisioned to be the premier training and competition pool for New Zealand swimming.  The pool has been designed to be a versatile facility for both high performance and community use. The facility is based around the 50m x25m x2.2m deep FINA compliant pool and 25m x 10m sloping floor learn to swim pool, this gives flexibility for all levels of swimming with the learn to swim classes providing a valuable revenue stream for the viability of the facility.

The main pool can be staged to allow for the required spectator seating with 700 fixed elevated seats, up to 700 removable seats around the pool concourse (1400 total), 500 temp seats (1900 total) over the learn to swim pool with the existing 50m swimming pool utilized as a warm pool and the ability to remove the northern and eastern precast wall components to increase the total spectator numbers to approx. 4000. This allows the expansion of the facility if needed for an international competition without the ongoing operating and maintenance costs of a large facility.

The building has been constructed with high thermal rated claddings, utilising natural light through high level windows and the ETFE west wall, and efficient air and water systems designed to capture and reuse heat energy within the building. Noise attenuation was incorporated throughout the pool hall to reduce noise reverberation which is a common problem where hard surfaces and noisy activities occur. Water clarity was a primary focus of the pool administration and high grade water filtration is incorporated to ensure this water clarity. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Pacific Environments Architects

Done tagging
Full screen

National Aquatic Centre

The Owen G Glenn National Aquatic Centre as part of the AUT Millennium Institute of Sport was envisioned to be the premier training and competition pool for New Zealand swimming.  The pool has been designed to be a versatile facility for both high performance and community use. The facility is based around the 50m x25m x2.2m deep FINA compliant pool and 25m x 10m sloping floor learn to swim pool, this gives flexibility for all levels of swimming with the learn to swim classes providing a valuable revenue stream for the viability of the facility.

The main pool can be staged to allow for the required spectator seating with 700 fixed elevated seats, up to 700 removable seats around the pool concourse (1400 total), 500 temp seats (1900 total) over the learn to swim pool with the existing 50m swimming pool utilized as a warm pool and the ability to remove the northern and eastern precast wall components to increase the total spectator numbers to approx. 4000. This allows the expansion of the facility if needed for an international competition without the ongoing operating and maintenance costs of a large facility.

The building has been constructed with high thermal rated claddings, utilising natural light through high level windows and the ETFE west wall, and efficient air and water systems designed to capture and reuse heat energy within the building. Noise attenuation was incorporated throughout the pool hall to reduce noise reverberation which is a common problem where hard surfaces and noisy activities occur. Water clarity was a primary focus of the pool administration and high grade water filtration is incorporated to ensure this water clarity. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Pacific Environments Architects

Done tagging
Full screen

National Aquatic Centre

The Owen G Glenn National Aquatic Centre as part of the AUT Millennium Institute of Sport was envisioned to be the premier training and competition pool for New Zealand swimming.  The pool has been designed to be a versatile facility for both high performance and community use. The facility is based around the 50m x25m x2.2m deep FINA compliant pool and 25m x 10m sloping floor learn to swim pool, this gives flexibility for all levels of swimming with the learn to swim classes providing a valuable revenue stream for the viability of the facility.

The main pool can be staged to allow for the required spectator seating with 700 fixed elevated seats, up to 700 removable seats around the pool concourse (1400 total), 500 temp seats (1900 total) over the learn to swim pool with the existing 50m swimming pool utilized as a warm pool and the ability to remove the northern and eastern precast wall components to increase the total spectator numbers to approx. 4000. This allows the expansion of the facility if needed for an international competition without the ongoing operating and maintenance costs of a large facility.

The building has been constructed with high thermal rated claddings, utilising natural light through high level windows and the ETFE west wall, and efficient air and water systems designed to capture and reuse heat energy within the building. Noise attenuation was incorporated throughout the pool hall to reduce noise reverberation which is a common problem where hard surfaces and noisy activities occur. Water clarity was a primary focus of the pool administration and high grade water filtration is incorporated to ensure this water clarity. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen