North Shore Hospital Elective Surgery Centre

Website

The new two-level Elective Surgery Centre (ESC) challenged the design team to create a centre that could optimise operational workflows, enabling more patients to be treated at a lower cost per procedure.

Fast-track inpatient elective surgery

The design of ESC needed to align to the Health Board’s progressive business objectives, with the service models for the ESC based on a radically different approach to the way elective surgical services were provided by WDHB.
The resultant design is multi-functional and adaptive, allowing the flexible use of areas during peak activity.

The ground floor accommodates the outpatient clinic, pre and post-anaesthesia care, theatres and supply unit while the upper floor is home to a 40-bed inpatient ward and north-facing patient lounge. All bedrooms are located on the perimeter of the building with a central core housing communal service areas. The building gives a generous feeling of space and daylight extends to most areas. It is a pleasant place to work and there has been universal patient satisfaction

The building is orientated to optimise patient arrival and drop off sequence with the main entry within a quick walk of the main hospital, adjacent car park, or direct from a vehicle drop off bay at the front of the building. Ward orientation is such that bedrooms face either east or west and enjoy natural daylight and views out.  

The layout has allowed for fast turnaround of surgical services. Consultation, surgery and recovery times have all been reduced and, in most cases, patients only need to visit the hospital once prior to surgery

Project Details: 

  • Client: Waitemata District Health Board
  • Sector: Health
  • Location: Auckland
  • Discipline: Architecture
  • Status: Completed 2013
  • Size: 5,500 sqm
  • Design Collaborators: McConnell Smith & Johnson
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Jasmax

Show more categories!
Done tagging
Full screen

North Shore Hospital Elective Surgery Centre

The new two-level Elective Surgery Centre (ESC) challenged the design team to create a centre that could optimise operational workflows, enabling more patients to be treated at a lower cost per procedure.

Fast-track inpatient elective surgery

The design of ESC needed to align to the Health Board’s progressive business objectives, with the service models for the ESC based on a radically different approach to the way elective surgical services were provided by WDHB.
The resultant design is multi-functional and adaptive, allowing the flexible use of areas during peak activity.

The ground floor accommodates the outpatient clinic, pre and post-anaesthesia care, theatres and supply unit while the upper floor is home to a 40-bed inpatient ward and north-facing patient lounge. All bedrooms are located on the perimeter of the building with a central core housing communal service areas. The building gives a generous feeling of space and daylight extends to most areas. It is a pleasant place to work and there has been universal patient satisfaction

The building is orientated to optimise patient arrival and drop off sequence with the main entry within a quick walk of the main hospital, adjacent car park, or direct from a vehicle drop off bay at the front of the building. Ward orientation is such that bedrooms face either east or west and enjoy natural daylight and views out.  

The layout has allowed for fast turnaround of surgical services. Consultation, surgery and recovery times have all been reduced and, in most cases, patients only need to visit the hospital once prior to surgery

Project Details: 

  • Client: Waitemata District Health Board
  • Sector: Health
  • Location: Auckland
  • Discipline: Architecture
  • Status: Completed 2013
  • Size: 5,500 sqm
  • Design Collaborators: McConnell Smith & Johnson
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Jasmax

Show more categories!
Done tagging
Full screen

North Shore Hospital Elective Surgery Centre

The new two-level Elective Surgery Centre (ESC) challenged the design team to create a centre that could optimise operational workflows, enabling more patients to be treated at a lower cost per procedure.

Fast-track inpatient elective surgery

The design of ESC needed to align to the Health Board’s progressive business objectives, with the service models for the ESC based on a radically different approach to the way elective surgical services were provided by WDHB.
The resultant design is multi-functional and adaptive, allowing the flexible use of areas during peak activity.

The ground floor accommodates the outpatient clinic, pre and post-anaesthesia care, theatres and supply unit while the upper floor is home to a 40-bed inpatient ward and north-facing patient lounge. All bedrooms are located on the perimeter of the building with a central core housing communal service areas. The building gives a generous feeling of space and daylight extends to most areas. It is a pleasant place to work and there has been universal patient satisfaction

The building is orientated to optimise patient arrival and drop off sequence with the main entry within a quick walk of the main hospital, adjacent car park, or direct from a vehicle drop off bay at the front of the building. Ward orientation is such that bedrooms face either east or west and enjoy natural daylight and views out.  

The layout has allowed for fast turnaround of surgical services. Consultation, surgery and recovery times have all been reduced and, in most cases, patients only need to visit the hospital once prior to surgery

Project Details: 

  • Client: Waitemata District Health Board
  • Sector: Health
  • Location: Auckland
  • Discipline: Architecture
  • Status: Completed 2013
  • Size: 5,500 sqm
  • Design Collaborators: McConnell Smith & Johnson
Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen