Tapu House to Passive House Requirements - Sang Architects | ArchiPro

Tapu House to Passive House Requirements

Website

This high performing new house is being built in 2020/21. The owners are committed to obtaining Passive House Certification. Check on our website for updates.

Set atop a cliff overlooking the Pacific Ocean, Tapu House respond to the client’s desire to live in ‘pods’ that are connected by tunnels that are dug into the land. Having seen another pod-like house as a starting point, the client was inspired to build his home with separate guests and private pods radiating from the lounge and kitchen pod.

Set in sloping terrain, the house is arranged primarily over a single level, deepening to two storey garage/workshop that has been excavated into the hillside. Two smaller pods containing the Master Bedroom and Lounge comes off the larger entry pod that contains the kitchen and guest bedroom.

Tapu house is an exercise in precision geometrical shapes. Each of the three pods have a central curving ridge line. The seaward side is cut off with a glass façade whilst the other meet the ground. Handmade and individually measured pairs of trusses are made on site out of timber and plywood to meet the requirements of the curving roof. These trusses are supported on a curving ring beam. Tough building material are used to stand up to equally tough environmental conditions. From hot summers, blustering wind and rain.

Sustainable features include a waste water system that uses worms for composting and a solar farm. The clients have planted an orchid for the long term food harvesting which they want to share with their community.

Tapu House creates an experience of place. The site is experienced with the ever changing natural beauty of the elements and sunsets over the Pacific Ocean.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen

Tapu House to Passive House Requirements

This high performing new house is being built in 2020/21. The owners are committed to obtaining Passive House Certification. Check on our website for updates.

Set atop a cliff overlooking the Pacific Ocean, Tapu House respond to the client’s desire to live in ‘pods’ that are connected by tunnels that are dug into the land. Having seen another pod-like house as a starting point, the client was inspired to build his home with separate guests and private pods radiating from the lounge and kitchen pod.

Set in sloping terrain, the house is arranged primarily over a single level, deepening to two storey garage/workshop that has been excavated into the hillside. Two smaller pods containing the Master Bedroom and Lounge comes off the larger entry pod that contains the kitchen and guest bedroom.

Tapu house is an exercise in precision geometrical shapes. Each of the three pods have a central curving ridge line. The seaward side is cut off with a glass façade whilst the other meet the ground. Handmade and individually measured pairs of trusses are made on site out of timber and plywood to meet the requirements of the curving roof. These trusses are supported on a curving ring beam. Tough building material are used to stand up to equally tough environmental conditions. From hot summers, blustering wind and rain.

Sustainable features include a waste water system that uses worms for composting and a solar farm. The clients have planted an orchid for the long term food harvesting which they want to share with their community.

Tapu House creates an experience of place. The site is experienced with the ever changing natural beauty of the elements and sunsets over the Pacific Ocean.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen

Tapu House to Passive House Requirements

This high performing new house is being built in 2020/21. The owners are committed to obtaining Passive House Certification. Check on our website for updates.

Set atop a cliff overlooking the Pacific Ocean, Tapu House respond to the client’s desire to live in ‘pods’ that are connected by tunnels that are dug into the land. Having seen another pod-like house as a starting point, the client was inspired to build his home with separate guests and private pods radiating from the lounge and kitchen pod.

Set in sloping terrain, the house is arranged primarily over a single level, deepening to two storey garage/workshop that has been excavated into the hillside. Two smaller pods containing the Master Bedroom and Lounge comes off the larger entry pod that contains the kitchen and guest bedroom.

Tapu house is an exercise in precision geometrical shapes. Each of the three pods have a central curving ridge line. The seaward side is cut off with a glass façade whilst the other meet the ground. Handmade and individually measured pairs of trusses are made on site out of timber and plywood to meet the requirements of the curving roof. These trusses are supported on a curving ring beam. Tough building material are used to stand up to equally tough environmental conditions. From hot summers, blustering wind and rain.

Sustainable features include a waste water system that uses worms for composting and a solar farm. The clients have planted an orchid for the long term food harvesting which they want to share with their community.

Tapu House creates an experience of place. The site is experienced with the ever changing natural beauty of the elements and sunsets over the Pacific Ocean.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen