Thomas House

Website

A combination of Dark stained horizontal bevel back and bleached vertical cedar weatherboards where chosen to match the existing black board and batten woolshed that dominates the front façade as viewed from the road. As you come down the driveway and around the barn the house suddenly appears and is almost a surprise. The owner is a builder and therefore needed a home office that was easy to access for staff and tradesman, but also separate from the main house. External access to the office is discreet but obvious, and not in conflict with the main entry to house.

From the entry the house opens to 100 degree open corner which is the focus of the down stairs living. APL Architectural profile surface sliding doors were chosen so that the house can be fully opened up to the covered deck space, for a seamless indoor outdoor flow. Considerable care has been taken with the detailing of hidden structural beams, negative ceilings, recessed door tracks, and flush level decks to help frame the back yard from inside looking out, and also for easy transition to the outside.

As much of the existing house was recycled and reused as possible. Existing Rimu framing from the house was milled and dressed for the timber flooring through the living spaces, and is homage to the existing house. Some existing railway sleepers found in the barn will also dressed up and used for the open tread stairs which cantilever off the black honed block spine wall.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from LTD Architectural Design Studio

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Thomas House

A combination of Dark stained horizontal bevel back and bleached vertical cedar weatherboards where chosen to match the existing black board and batten woolshed that dominates the front façade as viewed from the road. As you come down the driveway and around the barn the house suddenly appears and is almost a surprise. The owner is a builder and therefore needed a home office that was easy to access for staff and tradesman, but also separate from the main house. External access to the office is discreet but obvious, and not in conflict with the main entry to house.

From the entry the house opens to 100 degree open corner which is the focus of the down stairs living. APL Architectural profile surface sliding doors were chosen so that the house can be fully opened up to the covered deck space, for a seamless indoor outdoor flow. Considerable care has been taken with the detailing of hidden structural beams, negative ceilings, recessed door tracks, and flush level decks to help frame the back yard from inside looking out, and also for easy transition to the outside.

As much of the existing house was recycled and reused as possible. Existing Rimu framing from the house was milled and dressed for the timber flooring through the living spaces, and is homage to the existing house. Some existing railway sleepers found in the barn will also dressed up and used for the open tread stairs which cantilever off the black honed block spine wall.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from LTD Architectural Design Studio

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Thomas House

A combination of Dark stained horizontal bevel back and bleached vertical cedar weatherboards where chosen to match the existing black board and batten woolshed that dominates the front façade as viewed from the road. As you come down the driveway and around the barn the house suddenly appears and is almost a surprise. The owner is a builder and therefore needed a home office that was easy to access for staff and tradesman, but also separate from the main house. External access to the office is discreet but obvious, and not in conflict with the main entry to house.

From the entry the house opens to 100 degree open corner which is the focus of the down stairs living. APL Architectural profile surface sliding doors were chosen so that the house can be fully opened up to the covered deck space, for a seamless indoor outdoor flow. Considerable care has been taken with the detailing of hidden structural beams, negative ceilings, recessed door tracks, and flush level decks to help frame the back yard from inside looking out, and also for easy transition to the outside.

As much of the existing house was recycled and reused as possible. Existing Rimu framing from the house was milled and dressed for the timber flooring through the living spaces, and is homage to the existing house. Some existing railway sleepers found in the barn will also dressed up and used for the open tread stairs which cantilever off the black honed block spine wall.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen