Beachlands Kitchen

Website

This kitchen was designed for an arts-and-crafts getaway home in a beautiful seaside location. The existing kitchen was badly in need of a revamp, but it was vital that replacement was sympathetic to the wonderful character and original style of the house.

While the overall kitchen space is quite compact, the request was that the bench space was maximised, new appliances inserted, out-of-sight storage designed for a few small appliances, plus space to store lots of platters and china. Improved workflow and a connection to the doors out onto deck were also asked for.

The original kitchen was an L-shape, with a short return that restricted movement into and around the kitchen. The new kitchen retains this L shape, but the return was dropped in favour of a small island/table (moveable) that dramatically improves workflow and accessibility.

This island was deliberately kept small and light so as not to create a visual barrier to the main part of the kitchen. It is also in close proximity to the dishwasher and dining table, and houses china and platters on an open shelf below.

Along the back wall, the pantry is split in two – one section under the bench, the other above. The top section sits on the bench and slightly back, providing storage for small appliances. The adjacent fridge is integrated to keep the panel doors prominent.

The bench space is generous for a small kitchen, and there is a small steel and timber shelf unit to keep everyday items within easy reach.

The grey-green colour and Shaker-style door and drawer panels, along with aged-metal paint effect and timber accents are all in keeping with the style of the rest of the home and contribute to a warm and inviting space. A subtly veined benchtop completes the look.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Kitchens by Design

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Beachlands Kitchen

This kitchen was designed for an arts-and-crafts getaway home in a beautiful seaside location. The existing kitchen was badly in need of a revamp, but it was vital that replacement was sympathetic to the wonderful character and original style of the house.

While the overall kitchen space is quite compact, the request was that the bench space was maximised, new appliances inserted, out-of-sight storage designed for a few small appliances, plus space to store lots of platters and china. Improved workflow and a connection to the doors out onto deck were also asked for.

The original kitchen was an L-shape, with a short return that restricted movement into and around the kitchen. The new kitchen retains this L shape, but the return was dropped in favour of a small island/table (moveable) that dramatically improves workflow and accessibility.

This island was deliberately kept small and light so as not to create a visual barrier to the main part of the kitchen. It is also in close proximity to the dishwasher and dining table, and houses china and platters on an open shelf below.

Along the back wall, the pantry is split in two – one section under the bench, the other above. The top section sits on the bench and slightly back, providing storage for small appliances. The adjacent fridge is integrated to keep the panel doors prominent.

The bench space is generous for a small kitchen, and there is a small steel and timber shelf unit to keep everyday items within easy reach.

The grey-green colour and Shaker-style door and drawer panels, along with aged-metal paint effect and timber accents are all in keeping with the style of the rest of the home and contribute to a warm and inviting space. A subtly veined benchtop completes the look.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Kitchens by Design

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Beachlands Kitchen

This kitchen was designed for an arts-and-crafts getaway home in a beautiful seaside location. The existing kitchen was badly in need of a revamp, but it was vital that replacement was sympathetic to the wonderful character and original style of the house.

While the overall kitchen space is quite compact, the request was that the bench space was maximised, new appliances inserted, out-of-sight storage designed for a few small appliances, plus space to store lots of platters and china. Improved workflow and a connection to the doors out onto deck were also asked for.

The original kitchen was an L-shape, with a short return that restricted movement into and around the kitchen. The new kitchen retains this L shape, but the return was dropped in favour of a small island/table (moveable) that dramatically improves workflow and accessibility.

This island was deliberately kept small and light so as not to create a visual barrier to the main part of the kitchen. It is also in close proximity to the dishwasher and dining table, and houses china and platters on an open shelf below.

Along the back wall, the pantry is split in two – one section under the bench, the other above. The top section sits on the bench and slightly back, providing storage for small appliances. The adjacent fridge is integrated to keep the panel doors prominent.

The bench space is generous for a small kitchen, and there is a small steel and timber shelf unit to keep everyday items within easy reach.

The grey-green colour and Shaker-style door and drawer panels, along with aged-metal paint effect and timber accents are all in keeping with the style of the rest of the home and contribute to a warm and inviting space. A subtly veined benchtop completes the look.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen