Bennett House

Website

Floor area: 257m2

The client’s brief for this site was to create a multi-levelled home which included the use of bleached cedar, exposed masonry and modernist cube forms. The client had an all up budget of $500,000 which was met.

The level front of the site was uncompacted fill up to 8m in depth so to avoid costly foundations the house was dug into the good soil of the existing slope which made it easy to create to a courtyard at the middle level.

The form concept was one of an extruded black box punching through a traditional gable. The black box has been cantilevered to project speed and define the shape. It is clad with vertical Colorsteel “Styleline” to enable a low maintenance solution with strong, sharp lines and features black aluminium joinery.

The gable form cladding is Hermpac Cedar weatherboard with custom profiled corners, barges and fasicas and silver aluminium joinery. The blockwork is sealed with Resene Multishield.

The interior features Hardigroove sloping ceiling and soffits, the use of stained oak timber for shelves, stairs and the feature glazed wall to the office, a Ferva gas fire and stunning polished concrete flooring. The kitchen uses English Tawa, stainless steel and white Corian.

Sustainability features centre on energy efficiency with the house exceeding H1 by 40%. Thermal mass in the form of insulated precast concrete flooring is a key. Materials have been sourced locally wherever possible and the interior timber has been sourced from sustainable plantations.  Over half the lights are LED.

The client’s brief for the interior of this home was for a light and airy feel with texture and contrast. 

The key philosophy used was to express the building components rather than simply apply decoration.  These main components were the polished concrete floor with a salt and pepper grind, the stairs, built in oak shelves, oak and frosted glass office feature wall & door and the kitchen which used clear lacquered English tawa, Corian and stainless steel.

Key to the success of the design was the contrasts in textures such as steel and glass, timber and concrete, stone and fire, tile and carpet.

The lighting was carefully planned in ensuring the fixtures for each space, many of which were LED, were the right output for purpose rather than an oversupply of light “just in case” thus delivering an excellent yet energy efficient result.

A cool grey/green based palette of Resene paints was used for the walls and ceilings to emphasise the light and airy feel and work in harmony with the external light transmitted through the green tinted windows.

The master suite top level features the strong lines of Hardigroove ceilings and a fully tiled en-suite with roof glazing.  The existing bed was refurbished and painted to suit the new interior.

The main level stairs feature bead blasted steel which is clear coated for a natural finish, glass balustrade, stained oak treads and stainless steel handrail.

Window treatments were kept within the grey/green palette to compliment the built forms rather than dominate.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Imagine Building Design

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Bennett House

Floor area: 257m2

The client’s brief for this site was to create a multi-levelled home which included the use of bleached cedar, exposed masonry and modernist cube forms. The client had an all up budget of $500,000 which was met.

The level front of the site was uncompacted fill up to 8m in depth so to avoid costly foundations the house was dug into the good soil of the existing slope which made it easy to create to a courtyard at the middle level.

The form concept was one of an extruded black box punching through a traditional gable. The black box has been cantilevered to project speed and define the shape. It is clad with vertical Colorsteel “Styleline” to enable a low maintenance solution with strong, sharp lines and features black aluminium joinery.

The gable form cladding is Hermpac Cedar weatherboard with custom profiled corners, barges and fasicas and silver aluminium joinery. The blockwork is sealed with Resene Multishield.

The interior features Hardigroove sloping ceiling and soffits, the use of stained oak timber for shelves, stairs and the feature glazed wall to the office, a Ferva gas fire and stunning polished concrete flooring. The kitchen uses English Tawa, stainless steel and white Corian.

Sustainability features centre on energy efficiency with the house exceeding H1 by 40%. Thermal mass in the form of insulated precast concrete flooring is a key. Materials have been sourced locally wherever possible and the interior timber has been sourced from sustainable plantations.  Over half the lights are LED.

The client’s brief for the interior of this home was for a light and airy feel with texture and contrast. 

The key philosophy used was to express the building components rather than simply apply decoration.  These main components were the polished concrete floor with a salt and pepper grind, the stairs, built in oak shelves, oak and frosted glass office feature wall & door and the kitchen which used clear lacquered English tawa, Corian and stainless steel.

Key to the success of the design was the contrasts in textures such as steel and glass, timber and concrete, stone and fire, tile and carpet.

The lighting was carefully planned in ensuring the fixtures for each space, many of which were LED, were the right output for purpose rather than an oversupply of light “just in case” thus delivering an excellent yet energy efficient result.

A cool grey/green based palette of Resene paints was used for the walls and ceilings to emphasise the light and airy feel and work in harmony with the external light transmitted through the green tinted windows.

The master suite top level features the strong lines of Hardigroove ceilings and a fully tiled en-suite with roof glazing.  The existing bed was refurbished and painted to suit the new interior.

The main level stairs feature bead blasted steel which is clear coated for a natural finish, glass balustrade, stained oak treads and stainless steel handrail.

Window treatments were kept within the grey/green palette to compliment the built forms rather than dominate.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Imagine Building Design

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Bennett House

Floor area: 257m2

The client’s brief for this site was to create a multi-levelled home which included the use of bleached cedar, exposed masonry and modernist cube forms. The client had an all up budget of $500,000 which was met.

The level front of the site was uncompacted fill up to 8m in depth so to avoid costly foundations the house was dug into the good soil of the existing slope which made it easy to create to a courtyard at the middle level.

The form concept was one of an extruded black box punching through a traditional gable. The black box has been cantilevered to project speed and define the shape. It is clad with vertical Colorsteel “Styleline” to enable a low maintenance solution with strong, sharp lines and features black aluminium joinery.

The gable form cladding is Hermpac Cedar weatherboard with custom profiled corners, barges and fasicas and silver aluminium joinery. The blockwork is sealed with Resene Multishield.

The interior features Hardigroove sloping ceiling and soffits, the use of stained oak timber for shelves, stairs and the feature glazed wall to the office, a Ferva gas fire and stunning polished concrete flooring. The kitchen uses English Tawa, stainless steel and white Corian.

Sustainability features centre on energy efficiency with the house exceeding H1 by 40%. Thermal mass in the form of insulated precast concrete flooring is a key. Materials have been sourced locally wherever possible and the interior timber has been sourced from sustainable plantations.  Over half the lights are LED.

The client’s brief for the interior of this home was for a light and airy feel with texture and contrast. 

The key philosophy used was to express the building components rather than simply apply decoration.  These main components were the polished concrete floor with a salt and pepper grind, the stairs, built in oak shelves, oak and frosted glass office feature wall & door and the kitchen which used clear lacquered English tawa, Corian and stainless steel.

Key to the success of the design was the contrasts in textures such as steel and glass, timber and concrete, stone and fire, tile and carpet.

The lighting was carefully planned in ensuring the fixtures for each space, many of which were LED, were the right output for purpose rather than an oversupply of light “just in case” thus delivering an excellent yet energy efficient result.

A cool grey/green based palette of Resene paints was used for the walls and ceilings to emphasise the light and airy feel and work in harmony with the external light transmitted through the green tinted windows.

The master suite top level features the strong lines of Hardigroove ceilings and a fully tiled en-suite with roof glazing.  The existing bed was refurbished and painted to suit the new interior.

The main level stairs feature bead blasted steel which is clear coated for a natural finish, glass balustrade, stained oak treads and stainless steel handrail.

Window treatments were kept within the grey/green palette to compliment the built forms rather than dominate.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen