Sharp Deck Addition - Imagine Architecture | ArchiPro

Sharp Deck Addition

With a summer climate that brings fierce sunshine, the odd rain shower, blustery winds and increasingly busy lifestyles most of us cherish every moment we can get to relax and enjoy being out of doors. With such a truism the need for covered outdoor living spaces to extend our homes and our relaxation time has never been more important. 

For these very reasons this client’s brief was to provide a large covered outdoor living space along the north façade of their 1950’s weatherboard home to accommodate large family gatherings and connect them to the bushy outlook to the west whilst providing protecting from the prevailing wind…a westerly. Add to that a touch of resort like luxury!

As the existing home had undergone recent interior remodelling and repaint a philosophy of “touch the existing house gently” was adopted. Further instruction from the client was their express desire for the use of timber, visual integration with existing home and for the design not to cause the space to overheat yet leave everything light and airy.  The slider doors to the front of the house were also the main access so the space had to also perform as a front porch and provide easy access directly from the parking area and garage.

The design solution was to pitch a reverse lean-to canopy gently touching the existing roof and then opening up towards the north sun and bushy views.  The front of the canopy is supported via glulam beams on a series of painted weatherboard wing walls which provide an orderly sub-division of spaces.  The longitudinal beams are connected to the house and wing walls through carefully detailed and engineered stainless steel pin fixings.  With the connections being minimal the roof floats atop the space.

The roof itself is constructed from cedar rafters and purlins with light weight polycarbonate clear roofing providing UV protection whilst allowing light to permeate the space below through the narrow purlin spacing’s.

The screening of the deck from the street is addressed via a higher, more solid wall around the recessed spa pool. Lower seats and planters edge the rest of the deck with wide steps directing visitors to the main door.  The westerly breeze is managed with the use of bifolding cedar louvre screens which can be opened and closed to suit. To ensure sun into the living room a glass roof link connects the main canopy with the house

This project is all about the details such as extended rafters, tapered beams and planter boxes set off from the wing walls with uniform negative gaps. The decking is Purple Heart in the Hermpac watershed profile. The project is completed with LED lighting and an integrated blue-tooth sound system.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
BEFORE
BEFORE

Professionals used on this project