Black Rock House

Website

Design a home which can be integrated into a waterfront property which has a 15m fall from the road front to the rear. The brief also required to optimise the sea views and retain the existing Pohutukawa as per the Resource Consent Conditions.

The clients had a previous scheme designed, which exceeded their $2 million budget by 100%. We were then engaged to start again with no change to their original brief. In order to meet their brief of Four Bedrooms, Family Room and Music Room we had to look at the levels and a cost effective approach to retaining, excavating into the site and stack building. We worked out the most economical approach was to step / stack build using the base to support a portion of the floor above and stepping this up the site to the garage level.

The four levels resulted in a significant amount of circulation space which increased the floor area and build costs. We focused on keeping the structure simple to enable the budget to be stretched into the kitchen, bathrooms and living areas.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Show more categories!

Professionals used on this project

Also from Creative Arch

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Black Rock House

Design a home which can be integrated into a waterfront property which has a 15m fall from the road front to the rear. The brief also required to optimise the sea views and retain the existing Pohutukawa as per the Resource Consent Conditions.

The clients had a previous scheme designed, which exceeded their $2 million budget by 100%. We were then engaged to start again with no change to their original brief. In order to meet their brief of Four Bedrooms, Family Room and Music Room we had to look at the levels and a cost effective approach to retaining, excavating into the site and stack building. We worked out the most economical approach was to step / stack build using the base to support a portion of the floor above and stepping this up the site to the garage level.

The four levels resulted in a significant amount of circulation space which increased the floor area and build costs. We focused on keeping the structure simple to enable the budget to be stretched into the kitchen, bathrooms and living areas.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Show more categories!

Professionals used on this project

Also from Creative Arch

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Black Rock House

Design a home which can be integrated into a waterfront property which has a 15m fall from the road front to the rear. The brief also required to optimise the sea views and retain the existing Pohutukawa as per the Resource Consent Conditions.

The clients had a previous scheme designed, which exceeded their $2 million budget by 100%. We were then engaged to start again with no change to their original brief. In order to meet their brief of Four Bedrooms, Family Room and Music Room we had to look at the levels and a cost effective approach to retaining, excavating into the site and stack building. We worked out the most economical approach was to step / stack build using the base to support a portion of the floor above and stepping this up the site to the garage level.

The four levels resulted in a significant amount of circulation space which increased the floor area and build costs. We focused on keeping the structure simple to enable the budget to be stretched into the kitchen, bathrooms and living areas.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Done tagging
Full screen