Hollyhock Lane - Sorted Architecture | ArchiPro

Hollyhock Lane

When they were handing out areas of natural beauty, New Zealand’s South Island got more than its fair share. Between the mountains and the lakes and the rivers, there’s not a bad angle anywhere. The town of Wanaka is one of those places and has been a drawcard for tourists wanting a taste of the Kiwi experience and locals wanting to make it a full-time hometown.

Housing development has increased exponentially in recent years and residential subdivisions are a common site around the edge of Lake Wānaka. This family home is in such a development on the south-western outskirts of the town.

“Our clients had managed to secure a generous site of just over an acre in a relatively new development with views towards the lake and to Mount Iron,” says Steve Humpherson, Director of Sorted Architecture. “It was one of only a few that had yet to be built on, so the development already had established landscaping lending an instant homely feel to the area.

“The clients wanted open-plan living; a kitchen with an island bench, range cooker and a large larder; separate snug/media room; four bedrooms and deep verandahs for making the most of outdoor living. Also, the clients are avid gardeners—so much so that they prepared the landscaping plan for resource consent—so next to the laundry we incorporated mudroom facilities and direct garden access.

“We had originally discussed a two-storey design with the main bedroom being positioned upstairs to really take in the views but as discussions progressed and the design evolved, a one-storey house of separate yet connected pavilions emerged as the best way of giving the clients everything they wanted.”

Steve says the pavilion design allowed for the creation of an internal courtyard, ideal for sheltered outdoor entertaining.

“Given the extent of the site, we were able to make use of the space to maximise indoor-outdoor flow and by utilising simple forms and traditional style—stone, cedar and plaster with a long-run steel roof—we’ve given the clients an elegantly understated home with great proportions that doesn’t dominate the streetscape.”

“We were also lucky with the site that there were no real caveats regarding the size and style of house that could be built, that you tend to find with a lot of these developments. The only real considerations were a bit of excavation as well as filling in the eastern corner of the site to bring it level and a new sewer connection to accommodate a proper fall.”

The architect went with a mix of cedar and stone for the exterior, which he says is a fairly standard cladding type for Central Otago but which also resonated with the clients who are originally from Scotland. The interior palette of timber flooring and gib makes for a pared-back, yet warm aesthetic and the painted sarking helps to maximise light reflection, creating a light and airy interior.

“The home features higher than standard insulation and APL Metro thermally broken double-glazed joinery,” says Steve. “Passive ESD provides a mix of solar gain and mitigation as required and is teamed with underfloor heating to tiled areas and radiators throughout as well as a log burner, to ensure the home stays warm and dry during the cold winter months.”

Words by Justin Foote

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
On a generous site on the outskirts of Wanaka, this house comprises three connected pavilions—a living pavilion, a sleeping pavilion and a separate garage pavilion.
An east-facing deck and courtyard is bathed in sunlight making it an ideal spot for relaxing outdoors.
A walled courtyard with open fireplace is another of the outdoor areas.
The design allows for multiple outdoor areas, including an internal courtyard offering sheltered outdoor entertaining.
The mix of timber and stone is part of the Otago aesthetic but also resonates with the owners who are originally from Scotland.
A covered walkway links the separate garage, with mudroom facilities, to the main house.
The bagged stone cladding has been continued inside to create an impressive feature wall in the entryway.
The living pavilion is one large open-plan space with kitchen and dining areas located at one end, along with a clever casual seating area from which to enjoy the views.
Timber trusses and sarking continue the traditional-style architecture seen on the exterior. The painted ceiling helps reflect light back into the room and contributes to the light and airy feel of the spaces.
Off the living area are a number of outdoor entertaining spaces, while a smaller, contained family room can be closed off for a sense of separation when needed.
A separate snug provides an additional living area in the sleeping pavilion and also has direct access to the internal courtyard and the garage pavilion.
The family bathroom is a light and generous space with views towards the Southern Alps in the distance.

Products in this project