Hood House

Website

The proposed design responds to the landscape, running along the existing contours and softly stepping down as the hill gently slopes towards the seaward view.

The home has been planned to create moments of connection and separation in order to support the specific spatial requirements outlined in the Brief. These moments have been designed to guide you through the building as you transition between spaces. This sets up a series of hierarchies between the interconnections and divisions of spatial functions.

The home stretches itself over the site providing shelter from the prevalent South Westerly winds, in turn creating a sheltered courtyard space to the North West of the living area. The living and dining areas respond to these sheltered conditions, opening up in both directions to support a comfortable indoor/outdoor lifestyle.

A double height portion of the home provides retreat and spectacular outlook while a separated guest room provides comfortable accommodation and a flexible multi-use area.

The pool is positioned to the North of the building ensuring shelter from the SW wind and all day unimpeded sunshine to maximise natural thermal gains. Its position in relation to the home allows for discrete fencing and easy access while reinforcing the building’s relationship with the landscape.

Location: North Island, New Zealand

Floor Area: 270m2

Design: 2014

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Makers of Architecture

Done tagging
Full screen

Hood House

The proposed design responds to the landscape, running along the existing contours and softly stepping down as the hill gently slopes towards the seaward view.

The home has been planned to create moments of connection and separation in order to support the specific spatial requirements outlined in the Brief. These moments have been designed to guide you through the building as you transition between spaces. This sets up a series of hierarchies between the interconnections and divisions of spatial functions.

The home stretches itself over the site providing shelter from the prevalent South Westerly winds, in turn creating a sheltered courtyard space to the North West of the living area. The living and dining areas respond to these sheltered conditions, opening up in both directions to support a comfortable indoor/outdoor lifestyle.

A double height portion of the home provides retreat and spectacular outlook while a separated guest room provides comfortable accommodation and a flexible multi-use area.

The pool is positioned to the North of the building ensuring shelter from the SW wind and all day unimpeded sunshine to maximise natural thermal gains. Its position in relation to the home allows for discrete fencing and easy access while reinforcing the building’s relationship with the landscape.

Location: North Island, New Zealand

Floor Area: 270m2

Design: 2014

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Makers of Architecture

Done tagging
Full screen

Hood House

The proposed design responds to the landscape, running along the existing contours and softly stepping down as the hill gently slopes towards the seaward view.

The home has been planned to create moments of connection and separation in order to support the specific spatial requirements outlined in the Brief. These moments have been designed to guide you through the building as you transition between spaces. This sets up a series of hierarchies between the interconnections and divisions of spatial functions.

The home stretches itself over the site providing shelter from the prevalent South Westerly winds, in turn creating a sheltered courtyard space to the North West of the living area. The living and dining areas respond to these sheltered conditions, opening up in both directions to support a comfortable indoor/outdoor lifestyle.

A double height portion of the home provides retreat and spectacular outlook while a separated guest room provides comfortable accommodation and a flexible multi-use area.

The pool is positioned to the North of the building ensuring shelter from the SW wind and all day unimpeded sunshine to maximise natural thermal gains. Its position in relation to the home allows for discrete fencing and easy access while reinforcing the building’s relationship with the landscape.

Location: North Island, New Zealand

Floor Area: 270m2

Design: 2014

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen