Kereru Lodge

Website

Design Summary:

The client’s brief for this project was to create an addition to the existing house providing new open plan living spaces along with a separate media room. A new gable form was designed for the addition connecting to the existing via a central entry link creating a focused axis point between the two main structures and allowing the addition to be perfectly oriented to the views.  The existing fully renovated structure gives a harmonious connection with the addition. Macrocapra timber detailing features strongly in both the interior and exterior.

Project Description:

The site is a typical rural lifestyle block on the fringe of New Plymouth – slightly elevated above the city on the Mt Taranaki ring plan giving rural views with peeks of the coast line and the city in the distance. The original early 184m2 1970’s summit stone single storey home had 3 bedrooms with separate kitchen, dining and living rooms.

The client’s brief for this project was to create an addition to the existing house providing new open plan living spaces along with a separate media room. Connecting with the outdoors was a priority as the owner’s were keen gardeners with a flare for landscape design. The original dwelling was to become the sleeping quarters and encompass a master suite with its own bathroom and living space.  The use of natural timber was a must have along with a practical covered outdoor living space. 

The desire was to modernise the existing building and have the new additional compliment the traditional gable form of a typical kiwi rural home.

Design Features and Creative Solution:

A new gable form was designed for the addition connecting to the existing via a central entry link creating a focused axis point between the two main structures and allowing the addition to be perfectly oriented to the views. A macrocapra deck provides a welcoming approach to the front door. The extension is 600mm lower than the original house using the contour to connect perfectly to the exterior.  A common ceiling level gives the new structure a 3m stud height setting appropriate scale to the space. Cladding is solid plastered brick with the existing summit stone plastered to match.

A large verandah of macrocapra battened pergola concealing polycarbonate roofing provides shelter and shade.  Placed carefully on the eastern side for protection from the prevailing wind and as a connection to the landscape.

The verandah is supported on macrocapra wing walls repeating themselves around the addition providing support for slatted macrocapra shades sized and positioned on stainless steel brackets for optimum solar control.

Architraves and reveals are from locally milled macrocapra and compliment the sustainable Fijian kauri ceiling. An open log fire and inverter heat pumps support the passive solar design of a beautiful polished slab fully insulted for excellent thermal mass. A Corian topped kitchen with full walk in pantry completes the living interior.

The existing fully renovated structure with new aluminium joinery gives a harmonious connection with the addition. A parents retreat at the end of the house provides a luxurious haven well separate from the main living areas

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
BEFORE

Professionals used on this project

Also from Imagine Building Design

Done tagging
Full screen

Kereru Lodge

Design Summary:

The client’s brief for this project was to create an addition to the existing house providing new open plan living spaces along with a separate media room. A new gable form was designed for the addition connecting to the existing via a central entry link creating a focused axis point between the two main structures and allowing the addition to be perfectly oriented to the views.  The existing fully renovated structure gives a harmonious connection with the addition. Macrocapra timber detailing features strongly in both the interior and exterior.

Project Description:

The site is a typical rural lifestyle block on the fringe of New Plymouth – slightly elevated above the city on the Mt Taranaki ring plan giving rural views with peeks of the coast line and the city in the distance. The original early 184m2 1970’s summit stone single storey home had 3 bedrooms with separate kitchen, dining and living rooms.

The client’s brief for this project was to create an addition to the existing house providing new open plan living spaces along with a separate media room. Connecting with the outdoors was a priority as the owner’s were keen gardeners with a flare for landscape design. The original dwelling was to become the sleeping quarters and encompass a master suite with its own bathroom and living space.  The use of natural timber was a must have along with a practical covered outdoor living space. 

The desire was to modernise the existing building and have the new additional compliment the traditional gable form of a typical kiwi rural home.

Design Features and Creative Solution:

A new gable form was designed for the addition connecting to the existing via a central entry link creating a focused axis point between the two main structures and allowing the addition to be perfectly oriented to the views. A macrocapra deck provides a welcoming approach to the front door. The extension is 600mm lower than the original house using the contour to connect perfectly to the exterior.  A common ceiling level gives the new structure a 3m stud height setting appropriate scale to the space. Cladding is solid plastered brick with the existing summit stone plastered to match.

A large verandah of macrocapra battened pergola concealing polycarbonate roofing provides shelter and shade.  Placed carefully on the eastern side for protection from the prevailing wind and as a connection to the landscape.

The verandah is supported on macrocapra wing walls repeating themselves around the addition providing support for slatted macrocapra shades sized and positioned on stainless steel brackets for optimum solar control.

Architraves and reveals are from locally milled macrocapra and compliment the sustainable Fijian kauri ceiling. An open log fire and inverter heat pumps support the passive solar design of a beautiful polished slab fully insulted for excellent thermal mass. A Corian topped kitchen with full walk in pantry completes the living interior.

The existing fully renovated structure with new aluminium joinery gives a harmonious connection with the addition. A parents retreat at the end of the house provides a luxurious haven well separate from the main living areas

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
BEFORE

Professionals used on this project

Also from Imagine Building Design

Done tagging
Full screen

Kereru Lodge

Design Summary:

The client’s brief for this project was to create an addition to the existing house providing new open plan living spaces along with a separate media room. A new gable form was designed for the addition connecting to the existing via a central entry link creating a focused axis point between the two main structures and allowing the addition to be perfectly oriented to the views.  The existing fully renovated structure gives a harmonious connection with the addition. Macrocapra timber detailing features strongly in both the interior and exterior.

Project Description:

The site is a typical rural lifestyle block on the fringe of New Plymouth – slightly elevated above the city on the Mt Taranaki ring plan giving rural views with peeks of the coast line and the city in the distance. The original early 184m2 1970’s summit stone single storey home had 3 bedrooms with separate kitchen, dining and living rooms.

The client’s brief for this project was to create an addition to the existing house providing new open plan living spaces along with a separate media room. Connecting with the outdoors was a priority as the owner’s were keen gardeners with a flare for landscape design. The original dwelling was to become the sleeping quarters and encompass a master suite with its own bathroom and living space.  The use of natural timber was a must have along with a practical covered outdoor living space. 

The desire was to modernise the existing building and have the new additional compliment the traditional gable form of a typical kiwi rural home.

Design Features and Creative Solution:

A new gable form was designed for the addition connecting to the existing via a central entry link creating a focused axis point between the two main structures and allowing the addition to be perfectly oriented to the views. A macrocapra deck provides a welcoming approach to the front door. The extension is 600mm lower than the original house using the contour to connect perfectly to the exterior.  A common ceiling level gives the new structure a 3m stud height setting appropriate scale to the space. Cladding is solid plastered brick with the existing summit stone plastered to match.

A large verandah of macrocapra battened pergola concealing polycarbonate roofing provides shelter and shade.  Placed carefully on the eastern side for protection from the prevailing wind and as a connection to the landscape.

The verandah is supported on macrocapra wing walls repeating themselves around the addition providing support for slatted macrocapra shades sized and positioned on stainless steel brackets for optimum solar control.

Architraves and reveals are from locally milled macrocapra and compliment the sustainable Fijian kauri ceiling. An open log fire and inverter heat pumps support the passive solar design of a beautiful polished slab fully insulted for excellent thermal mass. A Corian topped kitchen with full walk in pantry completes the living interior.

The existing fully renovated structure with new aluminium joinery gives a harmonious connection with the addition. A parents retreat at the end of the house provides a luxurious haven well separate from the main living areas

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
BEFORE

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen