Meridian Building

Website

Dominion Funds Ltd, Wellington 2007

Situated in the Kumutoto precinct on Wellington's waterfront, the Meridian building is seamlessly integrated into the surrounding maritime environment while also representing a strikingly distinctive and environmentally innovative architectural work in its own right.

The building, completed by Studio Pacific in association with Peddle Thorp architects, is articulated as two separate forms: a curved annex portion with rich textured external louvres to relate to the surrounding historic built fabric, and a smooth, glazed rectangular pavilion cantilevered out to seemingly float lightly above the water. The top floor of the annex has been set back like a lantern, visually relating to the roof lights of the neighbouring sheds, while the folding roof of the pavilion represents a modern interpretation of the varied roof forms of the sheds. The ground floor was also functions as a fluid, lively extension of the surrounding public area.

New Zealand's first 5 Green Star rated building, the Meridian Building uses partially recycled cement in the structure, significantly reducing CO2 emissions. Within the building there is extensive exposed thermal mass, chilled beam technology and high efficiency light fittings, all contributing to a 60% lower energy consumption than a typical office building. A 70% reduction in water usage is also achieved through harvesting rainwater and using low flow fittings. All material selections are from sustainable sources wherever possible and are recyclable.

Photography: Simon Devitt.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Studio Pacific Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Meridian Building

Dominion Funds Ltd, Wellington 2007

Situated in the Kumutoto precinct on Wellington's waterfront, the Meridian building is seamlessly integrated into the surrounding maritime environment while also representing a strikingly distinctive and environmentally innovative architectural work in its own right.

The building, completed by Studio Pacific in association with Peddle Thorp architects, is articulated as two separate forms: a curved annex portion with rich textured external louvres to relate to the surrounding historic built fabric, and a smooth, glazed rectangular pavilion cantilevered out to seemingly float lightly above the water. The top floor of the annex has been set back like a lantern, visually relating to the roof lights of the neighbouring sheds, while the folding roof of the pavilion represents a modern interpretation of the varied roof forms of the sheds. The ground floor was also functions as a fluid, lively extension of the surrounding public area.

New Zealand's first 5 Green Star rated building, the Meridian Building uses partially recycled cement in the structure, significantly reducing CO2 emissions. Within the building there is extensive exposed thermal mass, chilled beam technology and high efficiency light fittings, all contributing to a 60% lower energy consumption than a typical office building. A 70% reduction in water usage is also achieved through harvesting rainwater and using low flow fittings. All material selections are from sustainable sources wherever possible and are recyclable.

Photography: Simon Devitt.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Studio Pacific Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Meridian Building

Dominion Funds Ltd, Wellington 2007

Situated in the Kumutoto precinct on Wellington's waterfront, the Meridian building is seamlessly integrated into the surrounding maritime environment while also representing a strikingly distinctive and environmentally innovative architectural work in its own right.

The building, completed by Studio Pacific in association with Peddle Thorp architects, is articulated as two separate forms: a curved annex portion with rich textured external louvres to relate to the surrounding historic built fabric, and a smooth, glazed rectangular pavilion cantilevered out to seemingly float lightly above the water. The top floor of the annex has been set back like a lantern, visually relating to the roof lights of the neighbouring sheds, while the folding roof of the pavilion represents a modern interpretation of the varied roof forms of the sheds. The ground floor was also functions as a fluid, lively extension of the surrounding public area.

New Zealand's first 5 Green Star rated building, the Meridian Building uses partially recycled cement in the structure, significantly reducing CO2 emissions. Within the building there is extensive exposed thermal mass, chilled beam technology and high efficiency light fittings, all contributing to a 60% lower energy consumption than a typical office building. A 70% reduction in water usage is also achieved through harvesting rainwater and using low flow fittings. All material selections are from sustainable sources wherever possible and are recyclable.

Photography: Simon Devitt.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Done tagging
Full screen