Motutara House - TOA Architects | ArchiPro

Motutara House

Website

In the context of Auckland’s rugged west coast ‘Motutara’ is the arterial route that connects the west of Auckland to the black sands of Muriwai beach. ‘Motu’ is to sever, ‘Tara’ meaning for peak, describes the action of the road of this name which effectively severs the peak or highland of Muriwai from the low lying coast.

Touching the earth lightly, the bulk planning of the home was completed with the gesture of two wings.

The first wing is named ‘Zealand’ paying homage to the homeland of Aotearoa’s European discoverer in 1642, Able Tasman, this wing contains the more public spaces of entry, living, kitchen, dining and snug. This wing is also about the view to the sea.

The second wing is named ‘Ngahere’ translating to forest. This responds to the Māori tradition, as people and forests are vitally connected – both were created by the god Tāne. The 'Ngahere' wing houses the sleeping quarters amongst the surrounding trees on site.

The design of the house also respected the many native trees that were on the site. Although a number were removed, those that could have been were transplanted elsewhere on site.

Photography: Jeremy Toth (construction photos), Simon Wilson (completed)

DETAILS
CONSULTANTS: PETER DEANE, DEANE CONSULTANCY LTD. (STRUCTURES AND GEOTECH)
CONTRACTOR: Q CONSTRUCTION

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from TOA Architects

Done tagging
Full screen
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Motutara House

In the context of Auckland’s rugged west coast ‘Motutara’ is the arterial route that connects the west of Auckland to the black sands of Muriwai beach. ‘Motu’ is to sever, ‘Tara’ meaning for peak, describes the action of the road of this name which effectively severs the peak or highland of Muriwai from the low lying coast.

Touching the earth lightly, the bulk planning of the home was completed with the gesture of two wings.

The first wing is named ‘Zealand’ paying homage to the homeland of Aotearoa’s European discoverer in 1642, Able Tasman, this wing contains the more public spaces of entry, living, kitchen, dining and snug. This wing is also about the view to the sea.

The second wing is named ‘Ngahere’ translating to forest. This responds to the Māori tradition, as people and forests are vitally connected – both were created by the god Tāne. The 'Ngahere' wing houses the sleeping quarters amongst the surrounding trees on site.

The design of the house also respected the many native trees that were on the site. Although a number were removed, those that could have been were transplanted elsewhere on site.

Photography: Jeremy Toth (construction photos), Simon Wilson (completed)

DETAILS
CONSULTANTS: PETER DEANE, DEANE CONSULTANCY LTD. (STRUCTURES AND GEOTECH)
CONTRACTOR: Q CONSTRUCTION

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from TOA Architects

Done tagging
Full screen
All
Projects
Products
Professionals
Articles

Motutara House

In the context of Auckland’s rugged west coast ‘Motutara’ is the arterial route that connects the west of Auckland to the black sands of Muriwai beach. ‘Motu’ is to sever, ‘Tara’ meaning for peak, describes the action of the road of this name which effectively severs the peak or highland of Muriwai from the low lying coast.

Touching the earth lightly, the bulk planning of the home was completed with the gesture of two wings.

The first wing is named ‘Zealand’ paying homage to the homeland of Aotearoa’s European discoverer in 1642, Able Tasman, this wing contains the more public spaces of entry, living, kitchen, dining and snug. This wing is also about the view to the sea.

The second wing is named ‘Ngahere’ translating to forest. This responds to the Māori tradition, as people and forests are vitally connected – both were created by the god Tāne. The 'Ngahere' wing houses the sleeping quarters amongst the surrounding trees on site.

The design of the house also respected the many native trees that were on the site. Although a number were removed, those that could have been were transplanted elsewhere on site.

Photography: Jeremy Toth (construction photos), Simon Wilson (completed)

DETAILS
CONSULTANTS: PETER DEANE, DEANE CONSULTANCY LTD. (STRUCTURES AND GEOTECH)
CONTRACTOR: Q CONSTRUCTION

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Done tagging
Full screen