Opus House

Website

A sophisticated ‘tree house’ that makes the most of its proximity to the park and objectives of the client.

The form of the building is two floating boxes suspended above the ground plane with fully glazed “open ends” providing stunning views of Hagley Park and the Port Hills. A lattice of alternating solid wall and glazed elements create a dappled contrast on the east and west facades, and combine with the deeply recessed end facades to reinforce the concept. A feature spine wall defines the main entrance, central atrium void, and north stairway and is a way-finding trunk that extends vertically through the building both externally and internally, folding at roof level to form a clasp over the west side block and a soffit to a large deck area. This is a deliberate move to link the interior and exterior spaces and anchor the building in its urban context.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from WSP Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Opus House

A sophisticated ‘tree house’ that makes the most of its proximity to the park and objectives of the client.

The form of the building is two floating boxes suspended above the ground plane with fully glazed “open ends” providing stunning views of Hagley Park and the Port Hills. A lattice of alternating solid wall and glazed elements create a dappled contrast on the east and west facades, and combine with the deeply recessed end facades to reinforce the concept. A feature spine wall defines the main entrance, central atrium void, and north stairway and is a way-finding trunk that extends vertically through the building both externally and internally, folding at roof level to form a clasp over the west side block and a soffit to a large deck area. This is a deliberate move to link the interior and exterior spaces and anchor the building in its urban context.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from WSP Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Opus House

A sophisticated ‘tree house’ that makes the most of its proximity to the park and objectives of the client.

The form of the building is two floating boxes suspended above the ground plane with fully glazed “open ends” providing stunning views of Hagley Park and the Port Hills. A lattice of alternating solid wall and glazed elements create a dappled contrast on the east and west facades, and combine with the deeply recessed end facades to reinforce the concept. A feature spine wall defines the main entrance, central atrium void, and north stairway and is a way-finding trunk that extends vertically through the building both externally and internally, folding at roof level to form a clasp over the west side block and a soffit to a large deck area. This is a deliberate move to link the interior and exterior spaces and anchor the building in its urban context.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen