Paice Avenue - Furze Architecture & Design | ArchiPro

Paice Avenue

Website

It’s one of the burning questions of real estate: what do you do when the location is spot on but the house, not so much? Do you renovate or detonate?

For the owners of this Victorian villa in the Auckland suburb of Mt Eden, the answer was obvious, says Richard Furze, director of Furze Architecture and Design.

“The neighbourhood has a heritage overlay, which ruled out demolition. Luckily, the owners, who are friends of mine, love the character that villas exude and were keen to restore the home. As a practice, we have about 20-odd years of working with heritage homes—villas in particular—so they tasked us with bringing their faded lady back from the past.”

The house suffered from a series of unsympathetic additions that, rather than modernise the home, left it feeling disjointed and closed off. Richard says he and the owners had many conversations around what was the best way forward and they all agreed that the only choice of action was to remove all of the additions and renovate and restore what was left.

“It really was the only way to maintain the heritage aspects they loved while providing them with the spacious, modern living they craved. The first step was securing resource consent through council’s heritage team for the works we wanted to carry out. Once that was in place, the build process was about a year with the finished result being around 30 per cent original and 70 per cent new. The original elements were brought up to a modern standard including elements such as the windows being replaced with double glazed units.

“Basically, we were left with the original bedrooms and central hallway after removing the previous additions. After extending and rebuilding the existing spaces the interior was then reconfigured and the final touch was the addition of a garage.”

Richard says the demarcation between the original property and the renovation begins around two metres back from the small stairway that now leads into the open-plan living area, however, so precise has the work been carried out that the transition is seamless.

“Internally, the house feels like a modern evolution rather than a modern change, with a contemporary feel that won’t date. Externally, there is a balance of heritage values and sympathetic updates—like the new windows—that work together to maintain the streetscape presence.

“Everything with this house comes down to attention to detail, for example, the garage is set back enough from the street so that it doesn’t detract from the heritage frontage. Similarly, the flat-roofed junction between the old and the new is only visible from the side elevation and the eaves and guttering have been kept at same height; in further fact, the guttering detail has been recessed along the sides of the house. Even inside there’s a lot of attention to detail that you can’t see—elements such as the central heating vents, which have been concealed within the risers of the stairway.”

Richard says it’s these underplayed touches, along with the sense of space that has been created, that are the real heroes of the design.

“I really like the element of surprise that has been achieved with the volume of the rear element; certainly not what you expect from the front. Also, that there is no hard transition between the two ‘halves’.

“We’ve pushed the council rules without making it look like we’ve done that; the house is quite unassuming from the street—it definitely doesn’t play all of its cards at the street frontage.”

 

Words by Justin Foote
Photography by Simon Devitt Photographer

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
The original Victorian-era villa has been restored and updated, including new double-glazed windows.
Looking down the hallway from the new addition.
Looking beyond the new addition to the rear lawn.
The new addition comprises an open-plan kitchen/dining/living area, separate lounge, scullery, laundry and access to the garage.
The gable roofline helps maintain a sense of volume within the new addition and fits in with council's heritage requirements for the area.
Dark tones were chosen for the kitchen cabinetry to help the space recede into the background. Behind the white cavity slider on the right is the scullery. The large 'cabinet' to the left is actually a doorway to the laundry and garage.
The combination of darkly stained cabinetry and neutral stone complements the timber flooring, while the galley style creates a very workable kitchen space.
While the look is very classic, the amenity of the home is very much up-to-date with a range of technologies concealed in the walls, floors and stair risers.
The small separate lounge provides a snug retreat from the rest of the living area.
The main ensuite features modern-classic feel, in keeping with the rest of the house.
A palette of white tiles and natural materials in the main bathroom, imparts a simple, uncomplicated aesthetic.
The renovation—following removal of the previous additions—has added around 70 per cent to the house's floor plan and has greatly improved the amenity of the home.
The extended eave creates a sheltered outdoor space while the wall element on the left conceals the sliding door when it's fully open, creating a seamless link between indoors and out.
The property prior to renovation showing the previous additions.
View of the property from the backyard prior to the renovation.
Floor plan showing the original layout (bottom left) and the post-renovation layout.
Elevations.

Professionals used on this project

Also from Furze Architecture & Design

Done tagging
Full screen

Paice Avenue

It’s one of the burning questions of real estate: what do you do when the location is spot on but the house, not so much? Do you renovate or detonate?

For the owners of this Victorian villa in the Auckland suburb of Mt Eden, the answer was obvious, says Richard Furze, director of Furze Architecture and Design.

“The neighbourhood has a heritage overlay, which ruled out demolition. Luckily, the owners, who are friends of mine, love the character that villas exude and were keen to restore the home. As a practice, we have about 20-odd years of working with heritage homes—villas in particular—so they tasked us with bringing their faded lady back from the past.”

The house suffered from a series of unsympathetic additions that, rather than modernise the home, left it feeling disjointed and closed off. Richard says he and the owners had many conversations around what was the best way forward and they all agreed that the only choice of action was to remove all of the additions and renovate and restore what was left.

“It really was the only way to maintain the heritage aspects they loved while providing them with the spacious, modern living they craved. The first step was securing resource consent through council’s heritage team for the works we wanted to carry out. Once that was in place, the build process was about a year with the finished result being around 30 per cent original and 70 per cent new. The original elements were brought up to a modern standard including elements such as the windows being replaced with double glazed units.

“Basically, we were left with the original bedrooms and central hallway after removing the previous additions. After extending and rebuilding the existing spaces the interior was then reconfigured and the final touch was the addition of a garage.”

Richard says the demarcation between the original property and the renovation begins around two metres back from the small stairway that now leads into the open-plan living area, however, so precise has the work been carried out that the transition is seamless.

“Internally, the house feels like a modern evolution rather than a modern change, with a contemporary feel that won’t date. Externally, there is a balance of heritage values and sympathetic updates—like the new windows—that work together to maintain the streetscape presence.

“Everything with this house comes down to attention to detail, for example, the garage is set back enough from the street so that it doesn’t detract from the heritage frontage. Similarly, the flat-roofed junction between the old and the new is only visible from the side elevation and the eaves and guttering have been kept at same height; in further fact, the guttering detail has been recessed along the sides of the house. Even inside there’s a lot of attention to detail that you can’t see—elements such as the central heating vents, which have been concealed within the risers of the stairway.”

Richard says it’s these underplayed touches, along with the sense of space that has been created, that are the real heroes of the design.

“I really like the element of surprise that has been achieved with the volume of the rear element; certainly not what you expect from the front. Also, that there is no hard transition between the two ‘halves’.

“We’ve pushed the council rules without making it look like we’ve done that; the house is quite unassuming from the street—it definitely doesn’t play all of its cards at the street frontage.”

 

Words by Justin Foote
Photography by Simon Devitt Photographer

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
The original Victorian-era villa has been restored and updated, including new double-glazed windows.
Looking down the hallway from the new addition.
Looking beyond the new addition to the rear lawn.
The new addition comprises an open-plan kitchen/dining/living area, separate lounge, scullery, laundry and access to the garage.
The gable roofline helps maintain a sense of volume within the new addition and fits in with council's heritage requirements for the area.
Dark tones were chosen for the kitchen cabinetry to help the space recede into the background. Behind the white cavity slider on the right is the scullery. The large 'cabinet' to the left is actually a doorway to the laundry and garage.
The combination of darkly stained cabinetry and neutral stone complements the timber flooring, while the galley style creates a very workable kitchen space.
While the look is very classic, the amenity of the home is very much up-to-date with a range of technologies concealed in the walls, floors and stair risers.
The small separate lounge provides a snug retreat from the rest of the living area.
The main ensuite features modern-classic feel, in keeping with the rest of the house.
A palette of white tiles and natural materials in the main bathroom, imparts a simple, uncomplicated aesthetic.
The renovation—following removal of the previous additions—has added around 70 per cent to the house's floor plan and has greatly improved the amenity of the home.
The extended eave creates a sheltered outdoor space while the wall element on the left conceals the sliding door when it's fully open, creating a seamless link between indoors and out.
The property prior to renovation showing the previous additions.
View of the property from the backyard prior to the renovation.
Floor plan showing the original layout (bottom left) and the post-renovation layout.
Elevations.

Professionals used on this project

Also from Furze Architecture & Design

Done tagging
Full screen

Paice Avenue

It’s one of the burning questions of real estate: what do you do when the location is spot on but the house, not so much? Do you renovate or detonate?

For the owners of this Victorian villa in the Auckland suburb of Mt Eden, the answer was obvious, says Richard Furze, director of Furze Architecture and Design.

“The neighbourhood has a heritage overlay, which ruled out demolition. Luckily, the owners, who are friends of mine, love the character that villas exude and were keen to restore the home. As a practice, we have about 20-odd years of working with heritage homes—villas in particular—so they tasked us with bringing their faded lady back from the past.”

The house suffered from a series of unsympathetic additions that, rather than modernise the home, left it feeling disjointed and closed off. Richard says he and the owners had many conversations around what was the best way forward and they all agreed that the only choice of action was to remove all of the additions and renovate and restore what was left.

“It really was the only way to maintain the heritage aspects they loved while providing them with the spacious, modern living they craved. The first step was securing resource consent through council’s heritage team for the works we wanted to carry out. Once that was in place, the build process was about a year with the finished result being around 30 per cent original and 70 per cent new. The original elements were brought up to a modern standard including elements such as the windows being replaced with double glazed units.

“Basically, we were left with the original bedrooms and central hallway after removing the previous additions. After extending and rebuilding the existing spaces the interior was then reconfigured and the final touch was the addition of a garage.”

Richard says the demarcation between the original property and the renovation begins around two metres back from the small stairway that now leads into the open-plan living area, however, so precise has the work been carried out that the transition is seamless.

“Internally, the house feels like a modern evolution rather than a modern change, with a contemporary feel that won’t date. Externally, there is a balance of heritage values and sympathetic updates—like the new windows—that work together to maintain the streetscape presence.

“Everything with this house comes down to attention to detail, for example, the garage is set back enough from the street so that it doesn’t detract from the heritage frontage. Similarly, the flat-roofed junction between the old and the new is only visible from the side elevation and the eaves and guttering have been kept at same height; in further fact, the guttering detail has been recessed along the sides of the house. Even inside there’s a lot of attention to detail that you can’t see—elements such as the central heating vents, which have been concealed within the risers of the stairway.”

Richard says it’s these underplayed touches, along with the sense of space that has been created, that are the real heroes of the design.

“I really like the element of surprise that has been achieved with the volume of the rear element; certainly not what you expect from the front. Also, that there is no hard transition between the two ‘halves’.

“We’ve pushed the council rules without making it look like we’ve done that; the house is quite unassuming from the street—it definitely doesn’t play all of its cards at the street frontage.”

 

Words by Justin Foote
Photography by Simon Devitt Photographer

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
The original Victorian-era villa has been restored and updated, including new double-glazed windows.
Looking down the hallway from the new addition.
Looking beyond the new addition to the rear lawn.
The new addition comprises an open-plan kitchen/dining/living area, separate lounge, scullery, laundry and access to the garage.
The gable roofline helps maintain a sense of volume within the new addition and fits in with council's heritage requirements for the area.
Dark tones were chosen for the kitchen cabinetry to help the space recede into the background. Behind the white cavity slider on the right is the scullery. The large 'cabinet' to the left is actually a doorway to the laundry and garage.
The combination of darkly stained cabinetry and neutral stone complements the timber flooring, while the galley style creates a very workable kitchen space.
While the look is very classic, the amenity of the home is very much up-to-date with a range of technologies concealed in the walls, floors and stair risers.
The small separate lounge provides a snug retreat from the rest of the living area.
The main ensuite features modern-classic feel, in keeping with the rest of the house.
A palette of white tiles and natural materials in the main bathroom, imparts a simple, uncomplicated aesthetic.
The renovation—following removal of the previous additions—has added around 70 per cent to the house's floor plan and has greatly improved the amenity of the home.
The extended eave creates a sheltered outdoor space while the wall element on the left conceals the sliding door when it's fully open, creating a seamless link between indoors and out.
The property prior to renovation showing the previous additions.
View of the property from the backyard prior to the renovation.
Floor plan showing the original layout (bottom left) and the post-renovation layout.
Elevations.

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen