Peterborough Street - Fabric | ArchiPro

Peterborough Street

Project description

This inner city house was commissioned by a couple nearing retirement. It is the rear, more private site of two. The front site was also built on in a similar manor as a rental investment for the owners. As the owners expected to live at this address for a long time it was an easy decision for them to spend more money on a quality fit out, as well as construction methods which would give good thermal performance to reduce their running costs.

The house is situated on a very restrictive site that is only 10m wide requiring the use of coved ceilings. This combined with the pushed out boxed windows help to create more interesting interior spaces. Windows were placed strategically based on the occupants use of the interior spaces. Lower head heights mean windows can remain large, giving good light, but the outlook is focused on selected areas of their site as well as restricting overlooking from the neighbouring properties.

As the house was going to be the owner’s retirement house it was important that one bedroom and bathroom remained on the ground floor for accessibility reasons. Accessibility was considered in all aspects of the design throughout the building.

Design features and Creative Solutions

Although the house is narrow, a sense of space is created by the central stair and light wells with skillion ceilings and skylights above. The stair has a two story glazed wall to the west with operable louvers to adjust to the correct amount of thermal gain that is required. The skylights are automatic opening and closing to give passive ventilation through stack affect, to help adjust the interior temperature and ensure a healthy ventilated home.

Feature boxed windows add a counter point to the simple gable to gable forms of the building exterior, while the flat roof single story boxes clad in the same material as the roof remain unobtrusive. The white shell of the building has been peeled back in several locations to expose a red core which ties in with the red of the boxed windows.

A light well sits directly over the kitchen bench to give good light and the feeling of extra space to this central area of the home. Feature lighting dropping down from the first floor accentuates this height. The building was detailed to ensure the highest thermal efficiencies where possible with the use of high rated insulation in walls with no dwangs and frame savers to limit thermal bridging. An insulated high thermal mass slab was used with exposed polished concrete to act as a heat sink.

Photography Credit: Steven Goodenough.

Message pro
Visit website
Contact details