Tūranga Christchurch Central Library

Website

Following the Canterbury earthquakes and the demolition of the badly damaged central library, a replacement library was identified as a key anchor project in the city's recovery strategy to assist the revitalisation of the city centre and Cathedral Square. 

Architectus in association with Danish architecture firm Schmidt Hammer Lassen Architects was commissioned for brief development, design and delivery of the new central library in 2013.

The new central library brief outlined the need for the facility to deliver a flagship for the Christchurch library network, act as a catalyst for redevelopment and fulfill an important civic function. The library needed to convey the values and identity of both the library and the community it serves.

The building is a beacon, creating a vibrant edge to Cathedral Square and a dialogue between the civic space of the Square and the activities within the library, particularly the key public space of the Community Arena.

The project responds to the changing role of libraries in today’s environment, the local context and international trends in library design. The library provides a social hub for the community to access and share knowledge through a range of media, in a building which is welcoming, diverse and representative of the community it serves.

Collaboration and stakeholder engagement were key components of the project. A brief development process and continual consultation with the public and key stakeholders provided an understanding of the community’s aspirations.

In partnership with Matapopore Trust a multi-layered and intricate bicultural design response was developed and as a result, the design addresses ‘the local’ as a key functional and aesthetic driver.

Location:
Christchurch

Completion:
2018

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Architectus

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Tūranga Christchurch Central Library

Following the Canterbury earthquakes and the demolition of the badly damaged central library, a replacement library was identified as a key anchor project in the city's recovery strategy to assist the revitalisation of the city centre and Cathedral Square. 

Architectus in association with Danish architecture firm Schmidt Hammer Lassen Architects was commissioned for brief development, design and delivery of the new central library in 2013.

The new central library brief outlined the need for the facility to deliver a flagship for the Christchurch library network, act as a catalyst for redevelopment and fulfill an important civic function. The library needed to convey the values and identity of both the library and the community it serves.

The building is a beacon, creating a vibrant edge to Cathedral Square and a dialogue between the civic space of the Square and the activities within the library, particularly the key public space of the Community Arena.

The project responds to the changing role of libraries in today’s environment, the local context and international trends in library design. The library provides a social hub for the community to access and share knowledge through a range of media, in a building which is welcoming, diverse and representative of the community it serves.

Collaboration and stakeholder engagement were key components of the project. A brief development process and continual consultation with the public and key stakeholders provided an understanding of the community’s aspirations.

In partnership with Matapopore Trust a multi-layered and intricate bicultural design response was developed and as a result, the design addresses ‘the local’ as a key functional and aesthetic driver.

Location:
Christchurch

Completion:
2018

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Architectus

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Tūranga Christchurch Central Library

Following the Canterbury earthquakes and the demolition of the badly damaged central library, a replacement library was identified as a key anchor project in the city's recovery strategy to assist the revitalisation of the city centre and Cathedral Square. 

Architectus in association with Danish architecture firm Schmidt Hammer Lassen Architects was commissioned for brief development, design and delivery of the new central library in 2013.

The new central library brief outlined the need for the facility to deliver a flagship for the Christchurch library network, act as a catalyst for redevelopment and fulfill an important civic function. The library needed to convey the values and identity of both the library and the community it serves.

The building is a beacon, creating a vibrant edge to Cathedral Square and a dialogue between the civic space of the Square and the activities within the library, particularly the key public space of the Community Arena.

The project responds to the changing role of libraries in today’s environment, the local context and international trends in library design. The library provides a social hub for the community to access and share knowledge through a range of media, in a building which is welcoming, diverse and representative of the community it serves.

Collaboration and stakeholder engagement were key components of the project. A brief development process and continual consultation with the public and key stakeholders provided an understanding of the community’s aspirations.

In partnership with Matapopore Trust a multi-layered and intricate bicultural design response was developed and as a result, the design addresses ‘the local’ as a key functional and aesthetic driver.

Location:
Christchurch

Completion:
2018

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk
Photography © Adam Mørk

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen