Westhaven Pier Z WC Block Westhaven Marina Pier Z

Website

Context

Located at Z Pier in the Westhaven marina precinct the site is boarded by the motorway and overlooked by the St Mary's Bay residence.

Design

Utilitarian facilities primarily seek to cater for the functional needs and services they are created for. There is also opportunity to lift the experience of the user beyond this. The original typical council WC "bunker" has been recycled into the showering facility, with the new extruded form housing the Male/Female WC's, Accessible WC, Washroom & Store.

Design themes centre around the idea of enhancing an everyday experience through creating visual delight with colour and a rich material pallet and having varying spatial qualities.

Four different coloured cast glass panels created by Cast Glass artist Jenny Smith reflect a cross section of the Auckland region - Bronze (West Coast Iron Sand), Olive (Waitakere Ranges), Red (Urban/Suburban Landscape), Jade (Waitemata/Hauraki Gulf).

NZIA Resene Local Award Winner 2011 Jury Citation

"Built to a tight budget and timeframe this waterside WC is a clever incorporation of artwork into a public space. The project is a successful adaptive re-use of, and addition to, an existing structure, manifesting the Architect's thoughtful consideration of security in the public realm." 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from SGA

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Westhaven Pier Z WC Block Westhaven Marina Pier Z

Context

Located at Z Pier in the Westhaven marina precinct the site is boarded by the motorway and overlooked by the St Mary's Bay residence.

Design

Utilitarian facilities primarily seek to cater for the functional needs and services they are created for. There is also opportunity to lift the experience of the user beyond this. The original typical council WC "bunker" has been recycled into the showering facility, with the new extruded form housing the Male/Female WC's, Accessible WC, Washroom & Store.

Design themes centre around the idea of enhancing an everyday experience through creating visual delight with colour and a rich material pallet and having varying spatial qualities.

Four different coloured cast glass panels created by Cast Glass artist Jenny Smith reflect a cross section of the Auckland region - Bronze (West Coast Iron Sand), Olive (Waitakere Ranges), Red (Urban/Suburban Landscape), Jade (Waitemata/Hauraki Gulf).

NZIA Resene Local Award Winner 2011 Jury Citation

"Built to a tight budget and timeframe this waterside WC is a clever incorporation of artwork into a public space. The project is a successful adaptive re-use of, and addition to, an existing structure, manifesting the Architect's thoughtful consideration of security in the public realm." 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from SGA

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Westhaven Pier Z WC Block Westhaven Marina Pier Z

Context

Located at Z Pier in the Westhaven marina precinct the site is boarded by the motorway and overlooked by the St Mary's Bay residence.

Design

Utilitarian facilities primarily seek to cater for the functional needs and services they are created for. There is also opportunity to lift the experience of the user beyond this. The original typical council WC "bunker" has been recycled into the showering facility, with the new extruded form housing the Male/Female WC's, Accessible WC, Washroom & Store.

Design themes centre around the idea of enhancing an everyday experience through creating visual delight with colour and a rich material pallet and having varying spatial qualities.

Four different coloured cast glass panels created by Cast Glass artist Jenny Smith reflect a cross section of the Auckland region - Bronze (West Coast Iron Sand), Olive (Waitakere Ranges), Red (Urban/Suburban Landscape), Jade (Waitemata/Hauraki Gulf).

NZIA Resene Local Award Winner 2011 Jury Citation

"Built to a tight budget and timeframe this waterside WC is a clever incorporation of artwork into a public space. The project is a successful adaptive re-use of, and addition to, an existing structure, manifesting the Architect's thoughtful consideration of security in the public realm." 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen