Whitford Estate - X Studio | ArchiPro

Whitford Estate

Site: 50,000m2  site

Building Footprint: 650m2

The proposal for the Whitford Estate is a segmentation and fracture of traditional compositions of form and space. The methodology of design was to take an elongated horizontal bulk and displace each sector of the house to introduce voids and variations in volume, mass and light.

The result of this displacement generates a unique relationship between the architecture and its landscape via numerous semi en closed pocket courtyards. Each area of the house has a space of transition via these pockets which separate it from the next, introducing progressive levels of formality and conversion.

The displacements continue to shift not only the plan, but the buildings elevation through accentuations in the ceiling spaces. Two large floor to ceiling voids give the main living area and library a sense of gradeur, with large glazing panels and a circular skylight above.

The minimalistic geometry highlights these spaces by elevating it one step above whilst the extensions in the frame extend and distort the focus out towards the views, fields and valleys beyond.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project