Bendemeer House

Website

Countering the North/South axis of the Remarkables, the East/West orientation of this home at Bendemeer faces prime mountain and valley views but also acts as a windbreak to form a private, sheltered outdoor living area.

The low slung home comprises two rectangular blocks each side of a central hallway, with the Northern block advancing Westwards past the Southern block.  While primarily single level, a sunken lounge takes advantage of the site slope, and the landscape design introduces locally inspired vegetation to settle the home into the hill.

Published: HOME NZ Feb/March 2020 “Modern Love” text by Anthony Byrt

Built By: Bayshore Builders, Queenstown

Awards
2020 Southern Architecture Awards Winner

Surface and structure combine in this home, featuring a simple and minimal design that allows the natural characteristics of its materials to be celebrated and expressed. The architecture sits lightly on the land, with rolling topography, and the living area steps down in response. The architects’ use of exposed CLT flooring and ceiling panels, with steelwork highlights internally, has delivered a project that has been carefully considered and not only provides impressive thermal performance but contributes to the texture and materiality of the home in a warm and inviting way.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Assembly Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Bendemeer House

Countering the North/South axis of the Remarkables, the East/West orientation of this home at Bendemeer faces prime mountain and valley views but also acts as a windbreak to form a private, sheltered outdoor living area.

The low slung home comprises two rectangular blocks each side of a central hallway, with the Northern block advancing Westwards past the Southern block.  While primarily single level, a sunken lounge takes advantage of the site slope, and the landscape design introduces locally inspired vegetation to settle the home into the hill.

Published: HOME NZ Feb/March 2020 “Modern Love” text by Anthony Byrt

Built By: Bayshore Builders, Queenstown

Awards
2020 Southern Architecture Awards Winner

Surface and structure combine in this home, featuring a simple and minimal design that allows the natural characteristics of its materials to be celebrated and expressed. The architecture sits lightly on the land, with rolling topography, and the living area steps down in response. The architects’ use of exposed CLT flooring and ceiling panels, with steelwork highlights internally, has delivered a project that has been carefully considered and not only provides impressive thermal performance but contributes to the texture and materiality of the home in a warm and inviting way.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Assembly Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Bendemeer House

Countering the North/South axis of the Remarkables, the East/West orientation of this home at Bendemeer faces prime mountain and valley views but also acts as a windbreak to form a private, sheltered outdoor living area.

The low slung home comprises two rectangular blocks each side of a central hallway, with the Northern block advancing Westwards past the Southern block.  While primarily single level, a sunken lounge takes advantage of the site slope, and the landscape design introduces locally inspired vegetation to settle the home into the hill.

Published: HOME NZ Feb/March 2020 “Modern Love” text by Anthony Byrt

Built By: Bayshore Builders, Queenstown

Awards
2020 Southern Architecture Awards Winner

Surface and structure combine in this home, featuring a simple and minimal design that allows the natural characteristics of its materials to be celebrated and expressed. The architecture sits lightly on the land, with rolling topography, and the living area steps down in response. The architects’ use of exposed CLT flooring and ceiling panels, with steelwork highlights internally, has delivered a project that has been carefully considered and not only provides impressive thermal performance but contributes to the texture and materiality of the home in a warm and inviting way.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Done tagging
Full screen