Buffalo Beach House - Julian Guthrie Architecture | ArchiPro

Buffalo Beach House

This holiday home is located on the beach front at Whitianga, Coromandel. The site is severely restricted by a road-widening setback a coastal erosion setback, and a council requirement that the building must be re-locatable due to potential for rising sea levels.

The design solution is a two level house comprised of two main blocks. The sleeping zone is housed in a zinc wrapped container that meets truck-carrying dimensions. This block is suspended over a demountable, fully glazed living zone set between the east and west facing decks.

A black timber case contains the stairwell and utilities linked by a glazed bridge to the main building. A pair of in-situ concrete fireplaces, and a steel pergola complete the composition. Motorised zinc plank shutters can be raised to provide shade, privacy and shelter the bedrooms, or lowered to form a sun canopy for daytime use.

Photography by: Patrick Reynolds.

Message pro
Visit website
Contact details