Clifton Hill House, Christchurch

Website

Originally designed in the early 1960s by Austrian Architect Ernst A Kalnins with Swiss-qualified consulting engineers, Schmidli and Pfenniger, Herriot + Melhuish Architecture were commissioned to partly refurbish and reinterpret the house interior. Separate vehicle storage, a workshop and connecting outdoor spaces were added to convert this house into a contemporary family residence.

Our interventions to the internal plan focused on the opportunities created by reinterpretation of circulation. A clear hierarchy of external forms allows the original house to maintain a singularity of form. The overall composition is very much an extension of the hill topography and strongly retains the original sixties aesthetic.

Careful attention was given to providing a warm, crafted interior, combined with the refurbishment of some of the original design elements including an elegant suspended timber staircase. A restrained palette of materials including Blackwood and Tasmanian Ash veneer, gypsum plaster, paint lacquer and natural black mild steel provide definition of spaces.

Photography by Russell Kleyn. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Herriot Melhuish O'Neill Architects Ltd

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Clifton Hill House, Christchurch

Originally designed in the early 1960s by Austrian Architect Ernst A Kalnins with Swiss-qualified consulting engineers, Schmidli and Pfenniger, Herriot + Melhuish Architecture were commissioned to partly refurbish and reinterpret the house interior. Separate vehicle storage, a workshop and connecting outdoor spaces were added to convert this house into a contemporary family residence.

Our interventions to the internal plan focused on the opportunities created by reinterpretation of circulation. A clear hierarchy of external forms allows the original house to maintain a singularity of form. The overall composition is very much an extension of the hill topography and strongly retains the original sixties aesthetic.

Careful attention was given to providing a warm, crafted interior, combined with the refurbishment of some of the original design elements including an elegant suspended timber staircase. A restrained palette of materials including Blackwood and Tasmanian Ash veneer, gypsum plaster, paint lacquer and natural black mild steel provide definition of spaces.

Photography by Russell Kleyn. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Herriot Melhuish O'Neill Architects Ltd

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Clifton Hill House, Christchurch

Originally designed in the early 1960s by Austrian Architect Ernst A Kalnins with Swiss-qualified consulting engineers, Schmidli and Pfenniger, Herriot + Melhuish Architecture were commissioned to partly refurbish and reinterpret the house interior. Separate vehicle storage, a workshop and connecting outdoor spaces were added to convert this house into a contemporary family residence.

Our interventions to the internal plan focused on the opportunities created by reinterpretation of circulation. A clear hierarchy of external forms allows the original house to maintain a singularity of form. The overall composition is very much an extension of the hill topography and strongly retains the original sixties aesthetic.

Careful attention was given to providing a warm, crafted interior, combined with the refurbishment of some of the original design elements including an elegant suspended timber staircase. A restrained palette of materials including Blackwood and Tasmanian Ash veneer, gypsum plaster, paint lacquer and natural black mild steel provide definition of spaces.

Photography by Russell Kleyn. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen