Ferguson House - DF Design | ArchiPro

Ferguson House

Website

PROJECT DESCRIPTION
Located between Lake Wakatipu, Queenstown and ‘The Remarkables’ mountain range, the Twin Peak house draws inspiration from its wider landscape. The client’s brief was to design a beautifully simple home which was, functional, energy efficient and flooded with natural light. The house had to be positioned to capture the stunning Jack’s Point views.


DESIGN FEATURES AND CREATIVE SOLUTIONS
In response to the brief and the tapered shape of the site, we started off with two pavilions that ran parallel to the northern and southern boundaries. This approach resulted in an overlap of both structures. The intersecting part of the north wing was sliced off and made space for the central entrance and foyer. This naturally developed roof form is a contextual response to the outstanding alpine landscape. Upon entry, a sense of space and connection with the outdoors is evident. This was achieved with high raking ceilings and large clerestory windows, carefully placed to take in the rugged peak views. At the rear of the home, we created two north facing sheltered, private courtyard areas that connect to the living, kitchen and rumpus.


We specified natural Larch cladding for this project because of its beautiful silvergrey colour when aged, rustic clean look, exceptional durability and zeromaintenance qualities. To further enhance the overall simple form and clean lines, a rainscreen-like facade was developed to conceal gutters and downpipes behind the cladding.


Schist is a traditional material that dominates the region. It also has great thermal mass properties, so it made sense to embed the fireplace into the schist feature wall in the living area. As this wall is facing ‘The Remarkables’, there had to be a visual connection to the mountain peak behind it and the sky above. We concluded that using a schist wall at the base of this window would further enhance the sense of connection and create a space that is in tune with its wider environment.


Quite high on the list of client’s objectives was a very high level of thermal performance. Generally, the amount of largely sized openings would have had the potential to cause significant heat losses. To counteract this, we introduced our clients to a German window manufacturer who is a trusted supplier that has provided a top-quality product for several of our other projects. This supplier custom built triple glazed tilt and turn joinery that was also made from Larch for an overall cohesive look.


The supplied airtight joinery had a standard R value of 1.66, which is more than 6 times the minimum NZBC requirement. Surprisingly, this decision had no negative effect on the budget when compared to locally sourced aluminium joinery, but it reduced the overall heating demand of the home by approximately 50%. A fully insulated concrete floor provided enough thermal mass to absorb the solar energy through the full height windows and doors. An energy efficient hydronic underfloor heating system was installed to take the edge off during the cold winter months.


In conclusion, this home is well equipped to withstand the harsh Central Otago climate with a minimum of operational energy use. Its design features and appearance are congruent with the clients brief and it connects and reflects the natural beauty of the Central Otago landscape.

 

In a nutshell the clients said: "please design us a beautiful, functional, comfortable and energy efficient home with a strong focus on sustainability, that captures the stunning Jacks Point views while creating private outdoor spaces with great indoors/ outdoor flow." 

We kept the design simple but added bit of drama that responds well to its dramatic surroundings. This was the initial client response we received... "The 'impatient wife' absolutely LOVES this :-)  Thanks Daniel feeling pretty excited about this!!"

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from DF Design

Done tagging
Full screen

Ferguson House

PROJECT DESCRIPTION
Located between Lake Wakatipu, Queenstown and ‘The Remarkables’ mountain range, the Twin Peak house draws inspiration from its wider landscape. The client’s brief was to design a beautifully simple home which was, functional, energy efficient and flooded with natural light. The house had to be positioned to capture the stunning Jack’s Point views.


DESIGN FEATURES AND CREATIVE SOLUTIONS
In response to the brief and the tapered shape of the site, we started off with two pavilions that ran parallel to the northern and southern boundaries. This approach resulted in an overlap of both structures. The intersecting part of the north wing was sliced off and made space for the central entrance and foyer. This naturally developed roof form is a contextual response to the outstanding alpine landscape. Upon entry, a sense of space and connection with the outdoors is evident. This was achieved with high raking ceilings and large clerestory windows, carefully placed to take in the rugged peak views. At the rear of the home, we created two north facing sheltered, private courtyard areas that connect to the living, kitchen and rumpus.


We specified natural Larch cladding for this project because of its beautiful silvergrey colour when aged, rustic clean look, exceptional durability and zeromaintenance qualities. To further enhance the overall simple form and clean lines, a rainscreen-like facade was developed to conceal gutters and downpipes behind the cladding.


Schist is a traditional material that dominates the region. It also has great thermal mass properties, so it made sense to embed the fireplace into the schist feature wall in the living area. As this wall is facing ‘The Remarkables’, there had to be a visual connection to the mountain peak behind it and the sky above. We concluded that using a schist wall at the base of this window would further enhance the sense of connection and create a space that is in tune with its wider environment.


Quite high on the list of client’s objectives was a very high level of thermal performance. Generally, the amount of largely sized openings would have had the potential to cause significant heat losses. To counteract this, we introduced our clients to a German window manufacturer who is a trusted supplier that has provided a top-quality product for several of our other projects. This supplier custom built triple glazed tilt and turn joinery that was also made from Larch for an overall cohesive look.


The supplied airtight joinery had a standard R value of 1.66, which is more than 6 times the minimum NZBC requirement. Surprisingly, this decision had no negative effect on the budget when compared to locally sourced aluminium joinery, but it reduced the overall heating demand of the home by approximately 50%. A fully insulated concrete floor provided enough thermal mass to absorb the solar energy through the full height windows and doors. An energy efficient hydronic underfloor heating system was installed to take the edge off during the cold winter months.


In conclusion, this home is well equipped to withstand the harsh Central Otago climate with a minimum of operational energy use. Its design features and appearance are congruent with the clients brief and it connects and reflects the natural beauty of the Central Otago landscape.

 

In a nutshell the clients said: "please design us a beautiful, functional, comfortable and energy efficient home with a strong focus on sustainability, that captures the stunning Jacks Point views while creating private outdoor spaces with great indoors/ outdoor flow." 

We kept the design simple but added bit of drama that responds well to its dramatic surroundings. This was the initial client response we received... "The 'impatient wife' absolutely LOVES this :-)  Thanks Daniel feeling pretty excited about this!!"

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from DF Design

Done tagging
Full screen

Ferguson House

PROJECT DESCRIPTION
Located between Lake Wakatipu, Queenstown and ‘The Remarkables’ mountain range, the Twin Peak house draws inspiration from its wider landscape. The client’s brief was to design a beautifully simple home which was, functional, energy efficient and flooded with natural light. The house had to be positioned to capture the stunning Jack’s Point views.


DESIGN FEATURES AND CREATIVE SOLUTIONS
In response to the brief and the tapered shape of the site, we started off with two pavilions that ran parallel to the northern and southern boundaries. This approach resulted in an overlap of both structures. The intersecting part of the north wing was sliced off and made space for the central entrance and foyer. This naturally developed roof form is a contextual response to the outstanding alpine landscape. Upon entry, a sense of space and connection with the outdoors is evident. This was achieved with high raking ceilings and large clerestory windows, carefully placed to take in the rugged peak views. At the rear of the home, we created two north facing sheltered, private courtyard areas that connect to the living, kitchen and rumpus.


We specified natural Larch cladding for this project because of its beautiful silvergrey colour when aged, rustic clean look, exceptional durability and zeromaintenance qualities. To further enhance the overall simple form and clean lines, a rainscreen-like facade was developed to conceal gutters and downpipes behind the cladding.


Schist is a traditional material that dominates the region. It also has great thermal mass properties, so it made sense to embed the fireplace into the schist feature wall in the living area. As this wall is facing ‘The Remarkables’, there had to be a visual connection to the mountain peak behind it and the sky above. We concluded that using a schist wall at the base of this window would further enhance the sense of connection and create a space that is in tune with its wider environment.


Quite high on the list of client’s objectives was a very high level of thermal performance. Generally, the amount of largely sized openings would have had the potential to cause significant heat losses. To counteract this, we introduced our clients to a German window manufacturer who is a trusted supplier that has provided a top-quality product for several of our other projects. This supplier custom built triple glazed tilt and turn joinery that was also made from Larch for an overall cohesive look.


The supplied airtight joinery had a standard R value of 1.66, which is more than 6 times the minimum NZBC requirement. Surprisingly, this decision had no negative effect on the budget when compared to locally sourced aluminium joinery, but it reduced the overall heating demand of the home by approximately 50%. A fully insulated concrete floor provided enough thermal mass to absorb the solar energy through the full height windows and doors. An energy efficient hydronic underfloor heating system was installed to take the edge off during the cold winter months.


In conclusion, this home is well equipped to withstand the harsh Central Otago climate with a minimum of operational energy use. Its design features and appearance are congruent with the clients brief and it connects and reflects the natural beauty of the Central Otago landscape.

 

In a nutshell the clients said: "please design us a beautiful, functional, comfortable and energy efficient home with a strong focus on sustainability, that captures the stunning Jacks Point views while creating private outdoor spaces with great indoors/ outdoor flow." 

We kept the design simple but added bit of drama that responds well to its dramatic surroundings. This was the initial client response we received... "The 'impatient wife' absolutely LOVES this :-)  Thanks Daniel feeling pretty excited about this!!"

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen