banner
Project by
Year of completion
2023
Project cost
$1m - $2m
Building style
Contemporary
Ben Hudson Architects
Otago
Get in touch
Visit Website
A private study nook off the main living space offers a focused space for work or study
A private study nook off the main living space offers a focused space for work or study
study nook
study nook
High level windows offer views up to the Remarkables mountain range
High level windows offer views up to the Remarkables mountain range
Single-pitch roof forms face the adjacent mountain range
Single-pitch roof forms face the adjacent mountain range
Simple, timber clad monopitch building forms
0M5A0256.jpg
A wall of timber veneered joinery wraps around the kitchen to form a hidden door to the scullery
Hidden joinery-door to scullery
Pendant by Odd Thing Made lights the study space
A wall of joinery separates the living and kitchen areas
Timber fins partially enclose the dining space
Guest bathroom
Concrete bath tub
Master bedroom with elevated views to the Remarkables
Kanuka stained timber cladding blends with the surrounding native vegetation
High level mountain views
0M5A0672.jpg
0M5A0684.jpg
External timber fins and pop-out roof define a family bbq area
Entry hall
Kitchen joinery
External concrete aggregate steps lead to the main entrance of the home
A space for contemplation!
Guest WC
Bedroom joinery
Master bedroom joinery
Lighting pendant by Odd Thing Made
Bedhead feature lighting
Master ensuite
Master ensuite and shower
Master dressing/ robe space
Tiled shower recess
Master bedroom views
The earthy tones of this home sit comfortably against the rugged mountain backdrop
The home includes a number of flexible spaces designed to be adaptable to changing needs
Truwood modified timber cladding
A series of outdoor spaces and courtyard areas link the main pavilion forms
The sloping site steps down towards the main entry
Materials are bought together for their textural qualities
Living area joinery
Joinery is used to define and separate internal spaces
A window seat creates a relaxed but inviting seating and dining area
Timber fins separating the entry from the main living areas
A generous, uncluttered island bench forms the kitchen's hub
The living space opens onto a sheltered courtyard
The building is defined by natural tones
Building forms are designed to create a sheltered private courtyard
Thoughtful details allow for simple and clean window flashings
High level windows look up to, and reflect views of the Remarkables mountain range
Simple forms make for a contemporary alpine statement.
The Southland maple beech ceiling offers a warm cosy glow once the sun has set
The design is inspired by the rugged natural beauty of the New Zealand alpine landscape

About the
Professional