Hurley Residence

Website

Clients with a clear intention and a site with panoramic views have resulted in a house that is more than the sum of its parts.

Designed for a retiree couple, this house proves that a sea-change doesn’t mean that you have to be all at sea, says Brendon Gordon, of Brendon Gordon Architects.

“The couple moved to Mt Maunganui from their farm on the outskirts of Taihape, a farm which they both dubbed ‘Siberia’ due to its being a 40-minute drive down the driveway to the house.”

What initially began as an idea for a simple bach-style home that the couple could retire to and be closer to family evolved to encompass multi-family living over two levels with garaging below, says Brendon.

“On the lower level is a large garage with walk-in chiller for the odd beast to feed visiting family and friends. On the middle level is guest accommodation, although that is an understatement as it’s essentially a self-contained, three-bedroom, two-bathroom house with lap pool. On the top level is where the owners live in a two-bedroom apartment-style set up with an outdoor deck and external staircase leading to the middle level.”

The house is in a prime location, straddling a ridge that affords views on one side out over Marine Parade and Papamoa Beach, while on the other side the view takes in Pilot Bay around to the Port. Oversized glazing and expansive outdoor areas mean that the views and therefore nature, are always to the fore. A fact that informed the choice of materials.

“The upper two levels have been clad in vertical and horizontal cedar, which has been contrasted with beautifully rustic riverstone—which the clients sourced from their farm—on the lower level and again used as a feature surround on the fireplaces, both inside and out. The natural material palette continues inside through the incorporation of timbers juxtaposed against the neutral colour scheme and punctuated by statement wallpaper.

“The upper-level living space is open plan with a sleek and stylish kitchen taking centre stage and double-aspect stacker doors allowing the entire space to be opened up to the outdoors, perfect for entertaining and taking in the extensive views.” 

On the middle level, another outdoor entertaining space, incorporating the swimming pool, also  seamlessly interacts with the internal living spaces. Custom-built handrails on the external staircase feature integrated lighting, which not only serves to guide users, it also interacts with the cedar screen to transform the staircase into a light sculpture.

 

Words by Justin Foote.

Photography by Amanda Aitken Photography.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Designed to accommodate multi-family living, this house comprises a two-bedroom 'apartment' on the top floor, where the owners live and a three-bedroom, self-contained 'house' on the middle floor for visiting family and friends.
An external entry allows direct access to the middle level.
An external staircase links the middle level with the top level. Internally, there is lift access as well as another staircase.
An expansive outdoor area on the middle level allows for large family gatherings, while the upper level balcony provides outdoor space for the homeowners on a daily basis.
An inground pool is a welcome addition to outdoor entertaining.
The owners' 'apartment' on the top floor features open-plan living and seamless indoor-outdoor flow.
A generously appointed kitchen, featuring expansive island, is the centrepiece of the living area and makes catering for large groups a cinch.
The living area features views towards Pilot Bay and a fireplace clad in stone sourced from the owners' previous property.
A bold botannical print graces the powder room and references the extensive use of natural products througout the home.
At night, integrated lighting within the custom-built handrails on the external staircase interacts with the cedar screen to transform the staircase into a light sculpture.

Products in this project

Professionals used on this project

Show more categories!

Also from Brendon Gordon Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Hurley Residence

Clients with a clear intention and a site with panoramic views have resulted in a house that is more than the sum of its parts.

Designed for a retiree couple, this house proves that a sea-change doesn’t mean that you have to be all at sea, says Brendon Gordon, of Brendon Gordon Architects.

“The couple moved to Mt Maunganui from their farm on the outskirts of Taihape, a farm which they both dubbed ‘Siberia’ due to its being a 40-minute drive down the driveway to the house.”

What initially began as an idea for a simple bach-style home that the couple could retire to and be closer to family evolved to encompass multi-family living over two levels with garaging below, says Brendon.

“On the lower level is a large garage with walk-in chiller for the odd beast to feed visiting family and friends. On the middle level is guest accommodation, although that is an understatement as it’s essentially a self-contained, three-bedroom, two-bathroom house with lap pool. On the top level is where the owners live in a two-bedroom apartment-style set up with an outdoor deck and external staircase leading to the middle level.”

The house is in a prime location, straddling a ridge that affords views on one side out over Marine Parade and Papamoa Beach, while on the other side the view takes in Pilot Bay around to the Port. Oversized glazing and expansive outdoor areas mean that the views and therefore nature, are always to the fore. A fact that informed the choice of materials.

“The upper two levels have been clad in vertical and horizontal cedar, which has been contrasted with beautifully rustic riverstone—which the clients sourced from their farm—on the lower level and again used as a feature surround on the fireplaces, both inside and out. The natural material palette continues inside through the incorporation of timbers juxtaposed against the neutral colour scheme and punctuated by statement wallpaper.

“The upper-level living space is open plan with a sleek and stylish kitchen taking centre stage and double-aspect stacker doors allowing the entire space to be opened up to the outdoors, perfect for entertaining and taking in the extensive views.” 

On the middle level, another outdoor entertaining space, incorporating the swimming pool, also  seamlessly interacts with the internal living spaces. Custom-built handrails on the external staircase feature integrated lighting, which not only serves to guide users, it also interacts with the cedar screen to transform the staircase into a light sculpture.

 

Words by Justin Foote.

Photography by Amanda Aitken Photography.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Designed to accommodate multi-family living, this house comprises a two-bedroom 'apartment' on the top floor, where the owners live and a three-bedroom, self-contained 'house' on the middle floor for visiting family and friends.
An external entry allows direct access to the middle level.
An external staircase links the middle level with the top level. Internally, there is lift access as well as another staircase.
An expansive outdoor area on the middle level allows for large family gatherings, while the upper level balcony provides outdoor space for the homeowners on a daily basis.
An inground pool is a welcome addition to outdoor entertaining.
The owners' 'apartment' on the top floor features open-plan living and seamless indoor-outdoor flow.
A generously appointed kitchen, featuring expansive island, is the centrepiece of the living area and makes catering for large groups a cinch.
The living area features views towards Pilot Bay and a fireplace clad in stone sourced from the owners' previous property.
A bold botannical print graces the powder room and references the extensive use of natural products througout the home.
At night, integrated lighting within the custom-built handrails on the external staircase interacts with the cedar screen to transform the staircase into a light sculpture.

Products in this project

Professionals used on this project

Show more categories!

Also from Brendon Gordon Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Hurley Residence

Clients with a clear intention and a site with panoramic views have resulted in a house that is more than the sum of its parts.

Designed for a retiree couple, this house proves that a sea-change doesn’t mean that you have to be all at sea, says Brendon Gordon, of Brendon Gordon Architects.

“The couple moved to Mt Maunganui from their farm on the outskirts of Taihape, a farm which they both dubbed ‘Siberia’ due to its being a 40-minute drive down the driveway to the house.”

What initially began as an idea for a simple bach-style home that the couple could retire to and be closer to family evolved to encompass multi-family living over two levels with garaging below, says Brendon.

“On the lower level is a large garage with walk-in chiller for the odd beast to feed visiting family and friends. On the middle level is guest accommodation, although that is an understatement as it’s essentially a self-contained, three-bedroom, two-bathroom house with lap pool. On the top level is where the owners live in a two-bedroom apartment-style set up with an outdoor deck and external staircase leading to the middle level.”

The house is in a prime location, straddling a ridge that affords views on one side out over Marine Parade and Papamoa Beach, while on the other side the view takes in Pilot Bay around to the Port. Oversized glazing and expansive outdoor areas mean that the views and therefore nature, are always to the fore. A fact that informed the choice of materials.

“The upper two levels have been clad in vertical and horizontal cedar, which has been contrasted with beautifully rustic riverstone—which the clients sourced from their farm—on the lower level and again used as a feature surround on the fireplaces, both inside and out. The natural material palette continues inside through the incorporation of timbers juxtaposed against the neutral colour scheme and punctuated by statement wallpaper.

“The upper-level living space is open plan with a sleek and stylish kitchen taking centre stage and double-aspect stacker doors allowing the entire space to be opened up to the outdoors, perfect for entertaining and taking in the extensive views.” 

On the middle level, another outdoor entertaining space, incorporating the swimming pool, also  seamlessly interacts with the internal living spaces. Custom-built handrails on the external staircase feature integrated lighting, which not only serves to guide users, it also interacts with the cedar screen to transform the staircase into a light sculpture.

 

Words by Justin Foote.

Photography by Amanda Aitken Photography.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Designed to accommodate multi-family living, this house comprises a two-bedroom 'apartment' on the top floor, where the owners live and a three-bedroom, self-contained 'house' on the middle floor for visiting family and friends.
An external entry allows direct access to the middle level.
An external staircase links the middle level with the top level. Internally, there is lift access as well as another staircase.
An expansive outdoor area on the middle level allows for large family gatherings, while the upper level balcony provides outdoor space for the homeowners on a daily basis.
An inground pool is a welcome addition to outdoor entertaining.
The owners' 'apartment' on the top floor features open-plan living and seamless indoor-outdoor flow.
A generously appointed kitchen, featuring expansive island, is the centrepiece of the living area and makes catering for large groups a cinch.
The living area features views towards Pilot Bay and a fireplace clad in stone sourced from the owners' previous property.
A bold botannical print graces the powder room and references the extensive use of natural products througout the home.
At night, integrated lighting within the custom-built handrails on the external staircase interacts with the cedar screen to transform the staircase into a light sculpture.
Done tagging
Full screen