Kowhai Home

Website

Both originally from northern hemisphere islands, arriving in New Zealand nine years ago, the homeowners were immediately struck by New Zealands’ tree life and birds. They loved tramping and exploring the native bush and marvelled at the diversity of the flora and fauna. 

The curved walls required a large amount of skill and precision to build. Curves were cut out of multiple layers of plywood as a template and then studs spaced at very close centres following the curve. The spaces between the sheets are created using a negative detail with a Coloursteel flashing behind, creating a unique feature where the sheets join. All of the wall sheets line up with the sheets on the ceilings; this takes precision set out and workmanship. The spaces have indents that are painted black, and the studs in the ply are screwed close together and left visible, creating a feature. The result is a long way from the 'chalet' look, instead, giving the home an industrial vibe that is modern yet homely. 

Another impressive feature is the ten-metre wide sliding doors, included to maximise the north-facing views. Made with some ingenious steelwork and an exposed post, when fully open the eye is drawn immediately to the light and the view beyond the home. 

The eye-catching kitchen features high-gloss bright orange cabinetry and a large black granite island benchtop. The space is connected seamlessly to the living area, providing a linking heartbeat to the home. With plenty of storage space, there is a place for every appliance, creating a sleek, clean look. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from LM Built

Done tagging
Full screen

Kowhai Home

Both originally from northern hemisphere islands, arriving in New Zealand nine years ago, the homeowners were immediately struck by New Zealands’ tree life and birds. They loved tramping and exploring the native bush and marvelled at the diversity of the flora and fauna. 

The curved walls required a large amount of skill and precision to build. Curves were cut out of multiple layers of plywood as a template and then studs spaced at very close centres following the curve. The spaces between the sheets are created using a negative detail with a Coloursteel flashing behind, creating a unique feature where the sheets join. All of the wall sheets line up with the sheets on the ceilings; this takes precision set out and workmanship. The spaces have indents that are painted black, and the studs in the ply are screwed close together and left visible, creating a feature. The result is a long way from the 'chalet' look, instead, giving the home an industrial vibe that is modern yet homely. 

Another impressive feature is the ten-metre wide sliding doors, included to maximise the north-facing views. Made with some ingenious steelwork and an exposed post, when fully open the eye is drawn immediately to the light and the view beyond the home. 

The eye-catching kitchen features high-gloss bright orange cabinetry and a large black granite island benchtop. The space is connected seamlessly to the living area, providing a linking heartbeat to the home. With plenty of storage space, there is a place for every appliance, creating a sleek, clean look. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from LM Built

Done tagging
Full screen

Kowhai Home

Both originally from northern hemisphere islands, arriving in New Zealand nine years ago, the homeowners were immediately struck by New Zealands’ tree life and birds. They loved tramping and exploring the native bush and marvelled at the diversity of the flora and fauna. 

The curved walls required a large amount of skill and precision to build. Curves were cut out of multiple layers of plywood as a template and then studs spaced at very close centres following the curve. The spaces between the sheets are created using a negative detail with a Coloursteel flashing behind, creating a unique feature where the sheets join. All of the wall sheets line up with the sheets on the ceilings; this takes precision set out and workmanship. The spaces have indents that are painted black, and the studs in the ply are screwed close together and left visible, creating a feature. The result is a long way from the 'chalet' look, instead, giving the home an industrial vibe that is modern yet homely. 

Another impressive feature is the ten-metre wide sliding doors, included to maximise the north-facing views. Made with some ingenious steelwork and an exposed post, when fully open the eye is drawn immediately to the light and the view beyond the home. 

The eye-catching kitchen features high-gloss bright orange cabinetry and a large black granite island benchtop. The space is connected seamlessly to the living area, providing a linking heartbeat to the home. With plenty of storage space, there is a place for every appliance, creating a sleek, clean look. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen