Nomayah House - Canopy Landscape Architects | ArchiPro

Nomayah House

A boutique vineyard set within an expansive revegetated landscape is the setting for this private multi-generational home designed by award winning architectural firm Warren Mahoney. The landscape brief to Canopy was for the site to be developed in a cohesive manner with the landscape complementing the architecture through contemporary design.

The vision was to create a bold, simple landscape that related strongly to the architecture with a shared design and materials aesthetic. The Nomayah House compliments its spectacular rural hilltop location with 360 degree views over vineyards and Tasman Bay and the Mt Arthur Range.

Key design features of the project include the arrival experience: a bold large-scale native revegetation of the southern hill slope creating a forested backdrop which nestles the house into the site and provides enclosure to its prominent ridge top position. Tussock hillside planting within the site grounds the house to the hillside, softening this transition as the house conceptually emerges from the hillside. The creation of an outdoor entertainment courtyard - a linear extension of the house with a long narrow shape and angular forms that mirror the architectural design. A large formal lawn, which extends along the front of the house and then angles across the top of the flat ridgeline, and sculptural terraces to the front bank which create a large scale land art form as a response to required earthworks for the site. Below the residence is a feature pond which has been designed with native regeneration creating a landscape feature of high aesthetic. Sustainability is also an important part of the ethos, with Rainwater collected in huge water tanks on site and wastewater recycled then dispersed into the hillside.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project