Northland House

Website

The house sits on a high ridgeline overlooking Wellington Harbour. The orientation is in two directions, facing east to the harbour and hills beyond and west to the afternoon sun. From the road the house peers austerely over the protective courtyard wall, while the inside spaces feel very open and connected to the outside.

We were interested in the idea of floating above a landscape, which represented to us a sense of freedom, lightness and appropriateness to this location. Patterns of surface materials are loosely influenced by the tapestry of land viewed from the sky. Some in shifting layers with nonparallel surfaces subtly distorting perspectives. Flooring and decking change in material and texture as they run level from the west courtyard, through the living room and out to the west deck. The roof glides over, unimpeded, like a shadow, perforated at the edges with louvres. Large solid and glazed doors slide to open or close the spaces. Standard doors are treated as pivoting sections of wall. The wings of the plan focus the views either east or west and close off the house to the neighbours to the north and south.

We wanted the house to unfold over time and invite exploration, to be more complex and layered than a pure zen modernist reduction.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Parsonson Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Northland House

The house sits on a high ridgeline overlooking Wellington Harbour. The orientation is in two directions, facing east to the harbour and hills beyond and west to the afternoon sun. From the road the house peers austerely over the protective courtyard wall, while the inside spaces feel very open and connected to the outside.

We were interested in the idea of floating above a landscape, which represented to us a sense of freedom, lightness and appropriateness to this location. Patterns of surface materials are loosely influenced by the tapestry of land viewed from the sky. Some in shifting layers with nonparallel surfaces subtly distorting perspectives. Flooring and decking change in material and texture as they run level from the west courtyard, through the living room and out to the west deck. The roof glides over, unimpeded, like a shadow, perforated at the edges with louvres. Large solid and glazed doors slide to open or close the spaces. Standard doors are treated as pivoting sections of wall. The wings of the plan focus the views either east or west and close off the house to the neighbours to the north and south.

We wanted the house to unfold over time and invite exploration, to be more complex and layered than a pure zen modernist reduction.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Parsonson Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Northland House

The house sits on a high ridgeline overlooking Wellington Harbour. The orientation is in two directions, facing east to the harbour and hills beyond and west to the afternoon sun. From the road the house peers austerely over the protective courtyard wall, while the inside spaces feel very open and connected to the outside.

We were interested in the idea of floating above a landscape, which represented to us a sense of freedom, lightness and appropriateness to this location. Patterns of surface materials are loosely influenced by the tapestry of land viewed from the sky. Some in shifting layers with nonparallel surfaces subtly distorting perspectives. Flooring and decking change in material and texture as they run level from the west courtyard, through the living room and out to the west deck. The roof glides over, unimpeded, like a shadow, perforated at the edges with louvres. Large solid and glazed doors slide to open or close the spaces. Standard doors are treated as pivoting sections of wall. The wings of the plan focus the views either east or west and close off the house to the neighbours to the north and south.

We wanted the house to unfold over time and invite exploration, to be more complex and layered than a pure zen modernist reduction.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen