Francis Bell House

Website

The site is located in Eastbourne, a seaside suburb situated across Wellington harbour from Wellington, New Zealand’s capital city. Large layers of hills surround the harbour on two sides creating a varied and interesting topography. The property is steep and borders a large area of native bush reserve and is only by accessible by steps and cable car. It sits high above the other houses in the area and is surrounded by bush and birdsong.

The house is composed in two extrusions, upstairs and downstairs. Upstairs is bent to follow the contours of the land and contain a sheltered upper garden and lawn, downstairs is straight, following the contours at first then cantilevering out to the view. The point where these two forms separate creates the entry courtyard, which is punctuated by a chimney.

The strip like forms are accentuated further by the use of dark corrugated iron cladding and lines of windows and green fibre-cement, which ensures the house is folded into and sits almost invisibly in its setting.

The roof of the living level below forms a large deck for the upper level, creating a runway floating in an amphitheatre of bush.

Photography: Parsonson Architects and Open to View.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Parsonson Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Francis Bell House

The site is located in Eastbourne, a seaside suburb situated across Wellington harbour from Wellington, New Zealand’s capital city. Large layers of hills surround the harbour on two sides creating a varied and interesting topography. The property is steep and borders a large area of native bush reserve and is only by accessible by steps and cable car. It sits high above the other houses in the area and is surrounded by bush and birdsong.

The house is composed in two extrusions, upstairs and downstairs. Upstairs is bent to follow the contours of the land and contain a sheltered upper garden and lawn, downstairs is straight, following the contours at first then cantilevering out to the view. The point where these two forms separate creates the entry courtyard, which is punctuated by a chimney.

The strip like forms are accentuated further by the use of dark corrugated iron cladding and lines of windows and green fibre-cement, which ensures the house is folded into and sits almost invisibly in its setting.

The roof of the living level below forms a large deck for the upper level, creating a runway floating in an amphitheatre of bush.

Photography: Parsonson Architects and Open to View.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Parsonson Architects

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Francis Bell House

The site is located in Eastbourne, a seaside suburb situated across Wellington harbour from Wellington, New Zealand’s capital city. Large layers of hills surround the harbour on two sides creating a varied and interesting topography. The property is steep and borders a large area of native bush reserve and is only by accessible by steps and cable car. It sits high above the other houses in the area and is surrounded by bush and birdsong.

The house is composed in two extrusions, upstairs and downstairs. Upstairs is bent to follow the contours of the land and contain a sheltered upper garden and lawn, downstairs is straight, following the contours at first then cantilevering out to the view. The point where these two forms separate creates the entry courtyard, which is punctuated by a chimney.

The strip like forms are accentuated further by the use of dark corrugated iron cladding and lines of windows and green fibre-cement, which ensures the house is folded into and sits almost invisibly in its setting.

The roof of the living level below forms a large deck for the upper level, creating a runway floating in an amphitheatre of bush.

Photography: Parsonson Architects and Open to View.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen