Ostend

Website

Waiheke Island, Auckland

Design: EA Designer

Perched atop one of Waiheke Island’s many stunning outlooks, this private residence was commissioned to take advantage of its expansive views over Auckland’s Waitemata Harbour and the city beyond. 

Located at the ridge of a vast, steeply sloping hill, this site was constantly battered by strong, biting winds. This led to a design that would create a private, sheltered living space which retained the unique views without sacrificing the comfort of the owners. A central courtyard, protected by the house’s three distinct wings looks through generous glazing to provide uninterrupted views from the comfort of the spa pool.

Incorporating sustainably farmed timber throughout, the exposure of the site also called for extreme energy efficiency, taking advantage of solar power and generous insulation free of harmful chemicals and emissions. A wetback fireplace also provides amenity for hot water during possible power cuts to ensure perpetual comfort. 

The combination of muted tones and the vertical cedar cladding with sleek, finely crafted steel roofing emphasises the purity of the building’s gable ended silhouette.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from EA Designer

Done tagging
Full screen

Ostend

Waiheke Island, Auckland

Design: EA Designer

Perched atop one of Waiheke Island’s many stunning outlooks, this private residence was commissioned to take advantage of its expansive views over Auckland’s Waitemata Harbour and the city beyond. 

Located at the ridge of a vast, steeply sloping hill, this site was constantly battered by strong, biting winds. This led to a design that would create a private, sheltered living space which retained the unique views without sacrificing the comfort of the owners. A central courtyard, protected by the house’s three distinct wings looks through generous glazing to provide uninterrupted views from the comfort of the spa pool.

Incorporating sustainably farmed timber throughout, the exposure of the site also called for extreme energy efficiency, taking advantage of solar power and generous insulation free of harmful chemicals and emissions. A wetback fireplace also provides amenity for hot water during possible power cuts to ensure perpetual comfort. 

The combination of muted tones and the vertical cedar cladding with sleek, finely crafted steel roofing emphasises the purity of the building’s gable ended silhouette.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from EA Designer

Done tagging
Full screen

Ostend

Waiheke Island, Auckland

Design: EA Designer

Perched atop one of Waiheke Island’s many stunning outlooks, this private residence was commissioned to take advantage of its expansive views over Auckland’s Waitemata Harbour and the city beyond. 

Located at the ridge of a vast, steeply sloping hill, this site was constantly battered by strong, biting winds. This led to a design that would create a private, sheltered living space which retained the unique views without sacrificing the comfort of the owners. A central courtyard, protected by the house’s three distinct wings looks through generous glazing to provide uninterrupted views from the comfort of the spa pool.

Incorporating sustainably farmed timber throughout, the exposure of the site also called for extreme energy efficiency, taking advantage of solar power and generous insulation free of harmful chemicals and emissions. A wetback fireplace also provides amenity for hot water during possible power cuts to ensure perpetual comfort. 

The combination of muted tones and the vertical cedar cladding with sleek, finely crafted steel roofing emphasises the purity of the building’s gable ended silhouette.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen