Saint Kentigern School Jubilee Sports Centre

Website

After completing the master plan for the future development of Saint Kentigern School, Architectus was selected to undertake the first project to be commissioned from the master plan, the new Jubilee Sports Centre.

Sporting, cultural and communal activities had previously been accommodated in the Assembly Hall. The brief called for a the new multi-purpose sports facility to include a gymnasium sized to accommodate national-level indoor sports, two teaching spaces, a sports pavilion, associated storage and changing, an all-weather sports surface for tennis and hockey and landscaped car parking.  The project was to be completed for the School’s Jubilee in 2009.

The school’s campus is on a tight coastal site on which existing buildings, playing fields, significant existing trees and undulating terrain made planning for an expanding roll a challenging exercise. The master plan identified the steep and unstable bank between the upper and lower sports fields as the site for the Sports Centre Project.

The gymnasium ‘box’ is partially ‘buried’ in the bank, reducing the scale and visual impact of the project on neighbouring and adjacent sites and enabling the new structure to stabilise the bank.

Other elements of the brief are accommodated in two clearly defined parts of the building.  The teaching and pavilion functions are located in a sign level ‘bar’ bordering the upper field and overlooking the gymnasium interior while circulation, changing and storage functions are located in a linking element that follows the slope of the existing bank beside the gym box.

Location:
Auckland

Completion:
2009

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Architectus

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Saint Kentigern School Jubilee Sports Centre

After completing the master plan for the future development of Saint Kentigern School, Architectus was selected to undertake the first project to be commissioned from the master plan, the new Jubilee Sports Centre.

Sporting, cultural and communal activities had previously been accommodated in the Assembly Hall. The brief called for a the new multi-purpose sports facility to include a gymnasium sized to accommodate national-level indoor sports, two teaching spaces, a sports pavilion, associated storage and changing, an all-weather sports surface for tennis and hockey and landscaped car parking.  The project was to be completed for the School’s Jubilee in 2009.

The school’s campus is on a tight coastal site on which existing buildings, playing fields, significant existing trees and undulating terrain made planning for an expanding roll a challenging exercise. The master plan identified the steep and unstable bank between the upper and lower sports fields as the site for the Sports Centre Project.

The gymnasium ‘box’ is partially ‘buried’ in the bank, reducing the scale and visual impact of the project on neighbouring and adjacent sites and enabling the new structure to stabilise the bank.

Other elements of the brief are accommodated in two clearly defined parts of the building.  The teaching and pavilion functions are located in a sign level ‘bar’ bordering the upper field and overlooking the gymnasium interior while circulation, changing and storage functions are located in a linking element that follows the slope of the existing bank beside the gym box.

Location:
Auckland

Completion:
2009

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Also from Architectus

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Saint Kentigern School Jubilee Sports Centre

After completing the master plan for the future development of Saint Kentigern School, Architectus was selected to undertake the first project to be commissioned from the master plan, the new Jubilee Sports Centre.

Sporting, cultural and communal activities had previously been accommodated in the Assembly Hall. The brief called for a the new multi-purpose sports facility to include a gymnasium sized to accommodate national-level indoor sports, two teaching spaces, a sports pavilion, associated storage and changing, an all-weather sports surface for tennis and hockey and landscaped car parking.  The project was to be completed for the School’s Jubilee in 2009.

The school’s campus is on a tight coastal site on which existing buildings, playing fields, significant existing trees and undulating terrain made planning for an expanding roll a challenging exercise. The master plan identified the steep and unstable bank between the upper and lower sports fields as the site for the Sports Centre Project.

The gymnasium ‘box’ is partially ‘buried’ in the bank, reducing the scale and visual impact of the project on neighbouring and adjacent sites and enabling the new structure to stabilise the bank.

Other elements of the brief are accommodated in two clearly defined parts of the building.  The teaching and pavilion functions are located in a sign level ‘bar’ bordering the upper field and overlooking the gymnasium interior while circulation, changing and storage functions are located in a linking element that follows the slope of the existing bank beside the gym box.

Location:
Auckland

Completion:
2009

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen