Te Awamutu Public Library - Autex Acoustics | ArchiPro

Te Awamutu Public Library

After nearly 25 years of planning, Te Awamutu finally received a brand-new library. The long-running institution, once catering to just 17 subscribers, had grown to a regular presence of at least 30,000 people; the historic building could no longer do its job.

Te Awamutu library called on Opus Architects to bring their vision to life; a building that tells the proud heritage of the town, and caters to the mass of people and print. The new library has a strong, simple, and modern design with a minimal palette of materials. The theme of 'interconnectedness' is shown through interior design, with eight functional areas sharing modern, versatile, polished internal surfaces and exposed ducting. The openness of design and variety of functions, however, required a modern approach to acoustic management.

Penny Mills of Opus, the lead designer for the Te Awamutu library project, said that the call for a punchy design element with high-performing acoustic treatment led her to Autex.

The Goal
The goal was to create a piece of functional art that could absorb noise from the reception area, whilst also serving as a focal point upon entry to the library. In order to achieve this goal, the team at Autex delivered a bespoke acoustic system using Frontier™ – an innovative modular acoustic ceiling system designed for modern aesthetic and targeted sound absorption.

Frontier™ 24mm custom circles were used above the children’s zone, as well as the custom Frontier™ 12mm system above the entrance to the reception, suspended from a box section frame with seismic suspension cables and water-cut dovetail “soffit” sections to accommodate flush-mounted LED lighting.

The Result
Jonathan Mountfort, Autex Creative Director, says the idea was to proactively incorporate the rich history of Te Awamutu into the spatial design scheme by depicting the local myth of 'Three Children'. The Frontier™ system was designed as three overlaying, circular, interwoven rafts suspended above the children’s zone and reception area. This also helped to distinguish areas in the open-plan space.

The project received a warm welcome from the community and has garnered national attention for its outstanding design. Te Awamutu Library has become a concrete staple in the community.

Project Details
3 x Custom Frontier™ 24mm circles above children’s zone.
1 x Custom 12mm system above reception entrance.
Colours: Falling Water, Savoye, Empire, Flatiron, Ironbank.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Custom Frontier™ Acoustic Fins in Ironbank, Savoye and Flatiron
Custom Frontier™ Acoustic Fins in Ironbank, Savoye and Flatiron
Custom Frontier™ Acoustic Fins in Falling Water, Savoye and Flatiron
Custom Frontier™ Acoustic Fins in Ironbank, Savoye and Flatiron
Custom Frontier™ Acoustic Fins in Falling Water, Savoye and Flatiron

Products in this project

Professionals used on this project