Warkworth Bank Corner - RB Studio | ArchiPro

Warkworth Bank Corner

The concept involved creating a pedestrian lane that separates the new commercial block from the existing historic bank building while generating a link between Neville Street, Warkworth Street and the adjacent car park. The site is an amalgamation of contemporary and historic financial typologies. On one side, the existing Bank of New Zealand building is a impregnable container, delicately detailed with classical pedestals and columns; a form visually synonymous with antipodean banking institutions.

To the other side of the lane, the blue-chip tenants requested a retail shell. At street level, large expanses of glazing attempt to reverse the previous concepts of banks as impregnable vaults; now “money shops” to perhaps reflect contemporary views on credit. The building is a precast concrete structure interlocking around a large double height atrium. The use of exposed and articulated concrete to the new addition was to express a sense of gravity next to the existing dominance of the historic bank.

The concrete has a timber board texture that wraps continuously around the façade and into the atrium. The double height atrium void allows natural light and air to permeate through the buildings. To the main facade, the scale of the street determined the height of the building and critical window elements. It was important not to overshadow the existing building but to harmonize with the scale of the surrounding streetscape and adjacent built environment.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

All
Projects
Products
Professionals
Articles

The concept involved creating a pedestrian lane that separates the new commercial block from the existing historic bank building while generating a link between Neville Street, Warkworth Street and the adjacent car park. The site is an amalgamation of contemporary and historic financial typologies. On one side, the existing Bank of New Zealand building is a impregnable container, delicately detailed with classical pedestals and columns; a form visually synonymous with antipodean banking institutions.

To the other side of the lane, the blue-chip tenants requested a retail shell. At street level, large expanses of glazing attempt to reverse the previous concepts of banks as impregnable vaults; now “money shops” to perhaps reflect contemporary views on credit. The building is a precast concrete structure interlocking around a large double height atrium. The use of exposed and articulated concrete to the new addition was to express a sense of gravity next to the existing dominance of the historic bank.

The concrete has a timber board texture that wraps continuously around the façade and into the atrium. The double height atrium void allows natural light and air to permeate through the buildings. To the main facade, the scale of the street determined the height of the building and critical window elements. It was important not to overshadow the existing building but to harmonize with the scale of the surrounding streetscape and adjacent built environment.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

All
Projects
Products
Professionals
Articles

The concept involved creating a pedestrian lane that separates the new commercial block from the existing historic bank building while generating a link between Neville Street, Warkworth Street and the adjacent car park. The site is an amalgamation of contemporary and historic financial typologies. On one side, the existing Bank of New Zealand building is a impregnable container, delicately detailed with classical pedestals and columns; a form visually synonymous with antipodean banking institutions.

To the other side of the lane, the blue-chip tenants requested a retail shell. At street level, large expanses of glazing attempt to reverse the previous concepts of banks as impregnable vaults; now “money shops” to perhaps reflect contemporary views on credit. The building is a precast concrete structure interlocking around a large double height atrium. The use of exposed and articulated concrete to the new addition was to express a sense of gravity next to the existing dominance of the historic bank.

The concrete has a timber board texture that wraps continuously around the façade and into the atrium. The double height atrium void allows natural light and air to permeate through the buildings. To the main facade, the scale of the street determined the height of the building and critical window elements. It was important not to overshadow the existing building but to harmonize with the scale of the surrounding streetscape and adjacent built environment.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project