Back Country House - LTD Architectural Design Studio | ArchiPro

Back Country House

Located on a secluded bush-clad site, this house plays on the uniquely New Zealand typology of the backcountry hut. Aiming at simplicity, it is comprised of a single volume for living/cooking/eating and a lean-to annex housing the lower floor service/sleeping areas. The spaces are open and shared as opposed to enclosed and separate. The experience is one of enhanced connection with each other, and of an enhanced connection to the surrounding environment.

The living area opens fully on two sides, having the feel of an outdoor room, and the fire and baths located on the deck draw daily activities out of the house and into nature. Extensive use of locally-sourced bandsawn macrocarpa inside and out, passive heating/ventilation and high-performance insulation make the house low impact environmentally. Rough-hewn natural materials tie the house effortlessly into its setting, while galvanised corrugated iron is used to strengthen the hut aesthetic.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Back Country House by LTD Architectural Design Studio

Products in this project

Professionals used on this project

Also from LTD Architectural Design Studio