Hillside View - Canopy Landscape Architects | ArchiPro

Hillside View

A terraced hillside garden overlooking Moncks Bay in Christchurch. Expansive foliage planting surrounds the contemporary house designed by Common. A gold winning garden in the Registered Master Landscapers - Landscapes of Distinction Awards 2021.

The design of the landscape takes cues from the architecture and the views out to the Christchurch coastline. A paved terrace outside the house steps down to lawn terrace & garden seating area. On the street side of the property a broad swathe of naturalistic native planting wraps around the house. An elevated boardwalk cuts through this planting to the meet the front door. Two separate decks from the upper level of the house provide options for outdoor living that allow for varying sun aspect and wind direction during each day.

A restrained hard landscape materials palette complements the house architecture while also providing a satisfying contrast to the looser, textural planting design.

Implementation of the landscape design was completed by Stealth Construction and Landscapes Unlimited. 

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Plans
Contact details
The lawn terrace below the house. Concrete stepping stones lead to a seating area
A paved seating area adjacent to the lawn terrace. Terraced vegetable garden and screened service area are above.
Native planting frames the elevated boardwalk entry into the house
Custom timber screens together with lush planting create a private outdoor dining and entertainment area
Subtle lighting integrated into the furniture and timber screens adds atmosphere
A naturalistic planting of tough Canterbury natives wrap around the street side of the house
Views out to the coast from the terraced vegetable and herb garden.
Views to the coast from the deck
Timber batten fencing and gate
Swathes of native planting wrap around the lower lawn terrace

Professionals used on this project