Te Kauwhata Passive Solar House

Website

Te Kauwhata Passive House in Waikato, New Zealand, is a three-bedroom, passive solar, energy efficient family home that utilizes environmental principles throughout. The house is passively self-heated during winter, self-cooled over summer and employs green materials. Consisting of a 240square metre floor area the house is situated on a two acre property in the North Waikato with sweeping views of pine forests and farmland.

Orientated due North for maximized solar gain the house takes full advantage of the low angled winter sunlight which passively heats its insulated concrete floor slabs and internal concrete block walls. A centralised clerestorie (pop-up roof) works as a climate chimney creating a natural stack effect that naturally ventilates and cools the house during warmer months. The annual energy use is approximately 3200kWh’s, with power provided by a 3.2 kW grid connected solar panel system. Internal temperatures passively peak at 24⁰ during later afternoon mid-winter.

The house collects rainwater for drinking and reduces water consumption through water efficient fixtures. Materials include untreated Lawson Cyprus timber for exterior cladding, untreated Macrocarpa timber for interior shelves and architraves, natural bio-paints for the interior finishes, and wool/polyester composite insulation.

 

'Awarded First Place Equal in the CCANZ (Cement and Concrete Association of New Zealand), Concrete 3 Sustainability Awards, for Residential Design'

 

Photographer: Francis Oliver Photography Limited

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Plans
Contact details

Professionals used on this project

Also from Solarei Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Te Kauwhata Passive Solar House

Te Kauwhata Passive House in Waikato, New Zealand, is a three-bedroom, passive solar, energy efficient family home that utilizes environmental principles throughout. The house is passively self-heated during winter, self-cooled over summer and employs green materials. Consisting of a 240square metre floor area the house is situated on a two acre property in the North Waikato with sweeping views of pine forests and farmland.

Orientated due North for maximized solar gain the house takes full advantage of the low angled winter sunlight which passively heats its insulated concrete floor slabs and internal concrete block walls. A centralised clerestorie (pop-up roof) works as a climate chimney creating a natural stack effect that naturally ventilates and cools the house during warmer months. The annual energy use is approximately 3200kWh’s, with power provided by a 3.2 kW grid connected solar panel system. Internal temperatures passively peak at 24⁰ during later afternoon mid-winter.

The house collects rainwater for drinking and reduces water consumption through water efficient fixtures. Materials include untreated Lawson Cyprus timber for exterior cladding, untreated Macrocarpa timber for interior shelves and architraves, natural bio-paints for the interior finishes, and wool/polyester composite insulation.

 

'Awarded First Place Equal in the CCANZ (Cement and Concrete Association of New Zealand), Concrete 3 Sustainability Awards, for Residential Design'

 

Photographer: Francis Oliver Photography Limited

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Plans
Contact details

Professionals used on this project

Also from Solarei Architecture

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Te Kauwhata Passive Solar House

Te Kauwhata Passive House in Waikato, New Zealand, is a three-bedroom, passive solar, energy efficient family home that utilizes environmental principles throughout. The house is passively self-heated during winter, self-cooled over summer and employs green materials. Consisting of a 240square metre floor area the house is situated on a two acre property in the North Waikato with sweeping views of pine forests and farmland.

Orientated due North for maximized solar gain the house takes full advantage of the low angled winter sunlight which passively heats its insulated concrete floor slabs and internal concrete block walls. A centralised clerestorie (pop-up roof) works as a climate chimney creating a natural stack effect that naturally ventilates and cools the house during warmer months. The annual energy use is approximately 3200kWh’s, with power provided by a 3.2 kW grid connected solar panel system. Internal temperatures passively peak at 24⁰ during later afternoon mid-winter.

The house collects rainwater for drinking and reduces water consumption through water efficient fixtures. Materials include untreated Lawson Cyprus timber for exterior cladding, untreated Macrocarpa timber for interior shelves and architraves, natural bio-paints for the interior finishes, and wool/polyester composite insulation.

 

'Awarded First Place Equal in the CCANZ (Cement and Concrete Association of New Zealand), Concrete 3 Sustainability Awards, for Residential Design'

 

Photographer: Francis Oliver Photography Limited

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Plans
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen