Tongariro - Urban Function Architecture | ArchiPro

Tongariro

Tongariro is twist on the atypical subdivision home designed for a growing family around an offset twin gable form. Living wing on one side, flanked by the bedroom and utility wing on the other. A spine wall slices through the central hall and entry spaces creating both a physical and perceived separation between private and public family life.

A large overhanging roof section covers the rear courtyard space to shelter from the summer high western sun, but is deep enough to allow winter sunshine to penetrate into the living space.

Recycled bricks from the Duncan’s building in High St line the spine wall along the length of the house from the exterior, through the interior. Charred Larch cladding adorns one gable form and the recycled bricks the other, creating interesting light and texture from these raw natural, no maintenance materials.

Words by: Aaron Jones of Urbanfunction

Photography: Sarah Rowlands

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details
Photography: Sarah Rowlands
Photography: Sarah Rowlands
Photography: Sarah Rowlands
Photography: Sarah Rowlands

Professionals used on this project

Also from Urban Function Architecture