Trainspotting, Grandvista

Website

Nestled into the site, protected from the south, sits a new home which subtly draws your interest with lines and angles. As you walk through the front door the house opens up to rural views and warm sunshine. The Clients had been planning to build for some time, and as a builder, wanted to ensure that the house was something unique, showcasing great design and craftsmanship. The Abbotsford subdivision has lots of high and heavy hipped roofs, so a hip roof is also used here, but one so flat it sits lightly on the house and making it less imposing. For cladding the natural materials cedar and Oamaru stone were chosen. These were worked into bays allowing the materials interact with each other. The single level dwelling is easy care with large decks, and is made of three wings - garage, living and bedroom, protecting the outdoor area. The open plan living area has different ceiling heights to help define the spaces within it. Low-E argon thermally broken glazing is used, and the extensive sun falls onto a significant thermal mass, including tiling around the edge of the carpeted living space.

The site has an unexpected benefit for this train enthusiast client – a railway line just below the site. The master bedroom has a deck which overlooks the line, but is secluded from nearby houses by clever placement on the site, the use of screens and landscaping.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Dwelling Architectural Design

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Trainspotting, Grandvista

Nestled into the site, protected from the south, sits a new home which subtly draws your interest with lines and angles. As you walk through the front door the house opens up to rural views and warm sunshine. The Clients had been planning to build for some time, and as a builder, wanted to ensure that the house was something unique, showcasing great design and craftsmanship. The Abbotsford subdivision has lots of high and heavy hipped roofs, so a hip roof is also used here, but one so flat it sits lightly on the house and making it less imposing. For cladding the natural materials cedar and Oamaru stone were chosen. These were worked into bays allowing the materials interact with each other. The single level dwelling is easy care with large decks, and is made of three wings - garage, living and bedroom, protecting the outdoor area. The open plan living area has different ceiling heights to help define the spaces within it. Low-E argon thermally broken glazing is used, and the extensive sun falls onto a significant thermal mass, including tiling around the edge of the carpeted living space.

The site has an unexpected benefit for this train enthusiast client – a railway line just below the site. The master bedroom has a deck which overlooks the line, but is secluded from nearby houses by clever placement on the site, the use of screens and landscaping.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Products in this project

Professionals used on this project

Also from Dwelling Architectural Design

Show more categories!
Done tagging
Full screen

Trainspotting, Grandvista

Nestled into the site, protected from the south, sits a new home which subtly draws your interest with lines and angles. As you walk through the front door the house opens up to rural views and warm sunshine. The Clients had been planning to build for some time, and as a builder, wanted to ensure that the house was something unique, showcasing great design and craftsmanship. The Abbotsford subdivision has lots of high and heavy hipped roofs, so a hip roof is also used here, but one so flat it sits lightly on the house and making it less imposing. For cladding the natural materials cedar and Oamaru stone were chosen. These were worked into bays allowing the materials interact with each other. The single level dwelling is easy care with large decks, and is made of three wings - garage, living and bedroom, protecting the outdoor area. The open plan living area has different ceiling heights to help define the spaces within it. Low-E argon thermally broken glazing is used, and the extensive sun falls onto a significant thermal mass, including tiling around the edge of the carpeted living space.

The site has an unexpected benefit for this train enthusiast client – a railway line just below the site. The master bedroom has a deck which overlooks the line, but is secluded from nearby houses by clever placement on the site, the use of screens and landscaping.

Visit professional's website
Enquire about the process / fees
Contact details

Professionals used on this project

Done tagging
Full screen